Online archiv

Vydání: 5/2014

NEVIDITELNÁ

Jana Kárníková, 5/2014

Už máte svého terapeuta?

5/2014
Čtenáři nám často píší o kontakty na psychology. Tato servisní rubrika vám může napovědět, na koho se ve svém regionu obrátit.

Zoofilie: Láska za hranicí…

5/2014
Udělala jeden dva malé krůčky pod prvním náporem jeho vášně a pak zůstala stát. Pravidelnost a opakování přinese cvik… … Když o pár minut později zavíral vrata stáje, usmíval se. Položil kosu a hrábě na malou kárku. Dneska si čerstvou jetelinu zasloužila, pomyslel si…

Kdo nám krade energii?

red, 5/2014
Cítíte se často unavení, bez nadšení a chuti do práce? Dělají vám stále větší obtíže i činnosti, které jste dříve zvládali snadno a s lehkostí? Pokud je to váš případ, zamyslete nad tím, nakolik se vaše životospráva podobá sedmi dole uvedeným bodům. Napadlo vás vůbec, že by mohli existovat zloději naší vlastní energie a životního elánu? Nejhorší je, že jim prostor v našem životě velmi často děláme sami. Naštěstí i nápravu máme ve vlastních rukách.

Jak vyléčit noční můry?

5/2014
Noční můry vyvolávají ve snu vzpomínky na traumatickou, nedořešenou nebo nedostatečně zpracovanou událost, mohou se však týkat i ohrožení v budoucnosti.

Přátelství navzdory Hitlerovi

Pavla Koucká, 5/2014
Autorka knihy Přátelství navzdory Hitlerovi Judita Matyášová se vydala po stopách skupiny asi 80 židovských dětí, kterým se podařilo uniknout v roce 1939 z tehdejšího protektorátu do Dánska. Po válce se rozprchly po světě a většinou na sebe ztratily kontakty. Judita je vyhledala a některé z nich se díky ní po 70 letech znovu setkaly.

Kde mám hledat terapii pro svého syna?

5/2014
Vše začalo šikanou ve škole. Syn svou úzkost začal ventilovat tak, že se často myje, nesmíme se jej dotýkat, nesmíme se k němu přiblížit, nesmíme chodit k němu do pokoje, nesmím si doma vysoušet vlasy fénem a spoustu podobných věcí. I přestože jsme již vyměnili školu, problémy stále přetrvávají. Byla bych moc ráda, kdyby se našel někdo, kdo by dokázal mému synovi pomoct. Představu o pomoci mám ale takovou, aby šla k jádru problému, a ne aby byl syn pouze tlumen léky (doživotně). Většina léků má vedlejší účinky, a proto bych léky brala jen jako podpůrný prostředek léčby. Synova diagnóza se jmenuje obsedantně-kompulzivní porucha (OCD). Je mu 15 let. I. P., matka

Přístroj pro telepatii je na světě!

5/2014
Zatím jen pro potkany

Máte problém? Naučte se ptát na radu sami sebe

Daniela Kramulová, 5/2014
Přijměte skutečnost, jaká je, a přestaňte se trápit věcmi, které nemůžete změnit. Když se naučíte ptát sami sebe, zjistíte, že spousta myšlenek, kterým jste věřili, není pravdivých -a ohromně se vám uleví. Tak můžeme stručně popsat cíl seberozvojové metody The Work.

Odoláte pokušení podvádět?

Petr Houdek, 5/2014
Házejte kostkou v kancelářském boxu, jste tu sami, nikým nepozorováni. Jakékoliv číslo, které vám padne, zaznamejte na arch papíru. Celkem máte 42 hodů. Arch poté odevzdáte. Čím vyšší součet na něm bude, tím vyšší finanční odměnu získáte. Tento úkol byl jedním z mnoha, kterému čelili indičtí univerzitní studenti v experimentu dvou ekonomek, Remy Hannaové a Shing-Yi Wangové. Cílem pokusu bylo zjistit, jak moc budou studenti podvádět. Při tolika hodech by měl být průměr kolem 3,5 -v součtu kolem 147. Medián předložených výsledků byl ale 168 a pár participantů předložilo arch i s 252 body. Měli troufalost tvrdit, že jim padaly jen šestky. Podvádění malé i velké bylo všudypřítomné. Experiment je však zajímavý v jiném detailu. Od jeho účastníků byly získány i jejich životní plány a zaměstnání, která by chtěli dělat. Nejoblíbenějším místem největších podvodníků byla státní správa. Na konci pokusu účastníci dostali příležitost část „vydělaných“ peněz věnovat charitě a zachovat si alespoň trochu cti. Pohříchu nejméně dávali na charitu opět budoucí státní úředníci. Inu, je-li stát brán jako prostředek ke korupční rentě, nepřekvapí, jaké lidi začne přitahovat.

Nezájem o „eurovolby“ nic nevyřeší

Daniela Kramulová, 5/2014
23. a 24. května se konají volby do Evropského parlamentu. V celé Evropě se bude volit celkem 751 poslanců, z Česka jich bude 21. Je EP opravdu tak nedůležitý orgán, jak opakovaně ukazuje nezájem (nejen) našich voličů? I na to jsme se zeptali Petra Robejška, českého politologa, sociologa a ekonoma žijícího v Německu.

Čekám dítě s bratrancem. Bude postižené?

5/2014
Na vztahy mezi pokrevně blízkými se díváme přinejmenším s podivem. Přesto manželské svazky mezi příbuznými nepatří do minulosti, mnohé z nich jsou legální, a dokonce ani z genetického hlediska nemusejí znamenat katastrofu. Když se vezmou dva příbuzní, budou mít postižené děti. To je nejčastější obava, kvůli které se milostným vztahům mezi příbuznými bráníme. Chodí-li spolu bratranec a sestřenice, může dojít i k ostré roztržce v širší rodině, nebo dokonce k „vyloučení“ milenců z rodiny, jehož cílem je nejen dát najevo nesouhlas, ale především tímto tlakem dvojici rozklížit. Přesto je u nás takový sňatek legální a obavy o duševní či fyzické postižení potomků nejsou jednoznačně oprávněné. Vždyť spousta světových velikánů vzešla z manželství příbuzných.