Online archiv

Vydání: 2/2016

Jak zvládnout impulzivitu?

Karel Nešpor, 2/2016
Pro impulzivitu je typická prchlivost, vznětlivost, podléhání náhlým pocitům a tomu odpovídající nevhodné jednání.

VYTRŽENO Z DIÁŘE

red, 2/2016
Únor

Anketa

2/2016
Jsou naši politici naivnější než jejich evropští kolegové?

Objevování člověka

Milan Petrák, 2/2016
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

The Room mezi čtyři stěny Svět vtěsnaný

Šárka Mattová, 2/2016
Irský snímek Room režiséra Lennyho Abrahamsona popisuje příběh mladé ženy Joy, která se ocitla v zajetí, kde přežívá společně se svým pětiletým synem.

Proč podvádíme v práci?

Peter Ulčin, 2/2016
Oliver je členem týmu pro klinický výzkum rakoviny na přední světové univerzitě. Přišel s novým výzkumným nápadem, na který mu byl přidělen velký grant. Začal zdlouhavý byrokratický proces: založení firmy, přerozdělení pozic atd. Přestože potřebovali dalšího výzkumníka, do firmy byl přijat nový výkonný ředitel. Prý na shánění dalších prostředků. Nakonec se snažil Olivera vystrnadit a přivlastnit si všechny jeho výsledky. Krádež nápadu může vyvolat negativní emoce mezi klíčovými lidmi v organizaci, kteří nakonec odcházejí. Ztráty bývají nevyčíslitelné, narušen může být samotný chod organizace a vzniká nejistota mezi zaměstnanci. Přestože se v dnešní době málo organizací přizná k neúmyslnému vytváření prostoru podporujícího antisociálního chování, tento jev existuje. Podle britských výzkumů to vede až 50 % zaměstnanců k myšlenkám opustit firmu, přičemž 12 % to opravdu udělá. Pracovní výkon těch, kteří zůstanou, bude touto atmosférou negativně ovlivněn.

Budeme jiní?

dak, 2/2016
Předsudky a přezíravost vůči seniorům jsou v Česku způsobené především odlišnými hodnotami a životním stylem, tvrdí na základě výzkumů socioložka Romana Trusilová.

Pohodlné tabu: Násilí na seniorech

Daniela Kramulová, 2/2016
Senioři ho zpravidla neohlásí, rodina zamlčuje a rezidenční zařízení před ním zavírají oči. Přesto násilí na seniorech existuje - a zdaleka nejde jen o případy babiček, kterým zloděj vyfoukne na ulici kabelku i s důchodem.

Smích léčí. I bolesti duše?

Anton Heretik a Andrea Heretiková, 2/2016
Má humor místo v psychoterapii? Některé směry s ním cíleně pracují, jindy může být naopak nežádoucím efektem terapie -v každém případě je založený na subjektivním výběru psychoterapeuta a do značné míry tedy závisí na jeho znalostech a zkušenostech.

Chvála improvizace

Monika Nevolová, 2/2016
Říká se, že improvizace je doménou Čechů, ale často se tím myslí cosi méně „hodnotného“ - poradit si, když se něco nestihlo pořádně připravit, když na poslední chvíli něco důležitého chybí a musíme situaci zachraňovat nejrůznějšími nápady. Právě tahle schopnost se ale může hodit…

Halucinace

Helena Kučerová, 2/2016
Milanovi je 21 let, studuje vysokou školu, je svobodný a bydlí s rodiči. Snaží se učit ke zkoušce, ale nejde mu to. Nemůže se soustředit. Chvílemi neví, co se to s ním děje, protože má dojem, že na něho někdo mluví. V bytě je sám a v tom vedlejším bydlí jedna stará vdova, ale hlas, který k němu promlouvá, je mužský. Chvíli je ticho a najednou mu ten muž řekne: „Neuč se a jdi ven, stejně se to nikdy nenaučíš, jsi nula a nulou zůstaneš.“

Desítky vážně nemocných Čechů mají šanci na úspěšnou léčbu. Jen je najít.

red, 2/2016
Gaucherova nemoc je jedním ze vzácných onemocnění. Podle odborných odhadů jí trpí přibližně 100 Čechů. Nicméně lékaři mají v péči pouze třetinu z nich.