Online archiv

Vydání: 10/2016

Napřed malá prosba, potom...

10/2016
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

Bolest, která má smysl

Jiří Šípek, 10/2016
Jaroslava RAUDENSKÁ, Alena JAVŮRKOVÁ (Eds.) The Psychological Context of Labour Pain. New York: Nova Science Publischers 2016

Hanna Levenson: Kdo trpí, chce pomoc tak rychle, jak jen to jde

10/2016
Kniha psychoterapeutky Hanny Levenson Krátká dynamická psychoterapie nedávno vyšla v češtině a červnový workshop, který na toto téma vedla v Praze, měl velký ohlas. Oč se vlastně jedná?

Tancuj proti úzkosti

10/2016
Práce s úzkostí a svalovým napětím v tanečně-pohybové terapii Jak nás pohyb ovlivňuje a jak my sami jsme schopni jej ovlivnit? Vypovídá o nás více než slova, která kontrolujeme? Může tanečně pohybová terapie pomoci našemu tělu a psychice?

Deprese Není vidět, ale bolí.

Marie Těthalová,, 10/2016
ve kterém chybí schopnost se radovat. Život bez vůle k životu. Zní to možná pateticky, ale je to realita těch, kdo onemocněli depresí. Jejich okolí je někdy označuje za lenochy, za lidi, kteří „by mohli, kdyby chtěli“, a možná netuší, kolik úsilí je stojí jen vstát z postele a vyčistit si zuby.

Proč se opičíme?

10/2016
Znáte to: někdo zívne, a za chvíli zívá celá třída. Známá herečka si ostříhá vlasy – a za pár týdnů jsou na kluka všechny paní a dívky. V tomto díle seriálu „Proč“ si povíme, proč a jak se u lidí vyvinul sklon k napodobování.

Jsme šťastní díky mikrobům?

10/2016
Pocit štěstí, ale i úzkostné poruchy, deprese, či dokonce autismus, alergie, obezita a autoimunitní onemocnění mohou mít příčinu v našich střevech…

Jája a Pája Policejní panenky

Alena Volfová, 10/2016
Jája a Pája nejsou obyčejné panenky. Jsou to policejní panenky a mají důležitý úkol: snižují při výslechu trauma dětí, které se staly oběťmi sexuálních praktik. Jedna má copánky, druhá „pindíka“ – a někdy se zdá, jako by se červenaly při tom, co slyší a co na nich děti ukazují.

Všechno je jinak!

10/2016
Co nám brání udržet si učení v paměti?

Pozitivní zpravodajství mění pohled na svět

red, 10/2016
Pozitivní zpravodajství bylo dlouho vnímáno jako milý doplněk klasických zpráv, který na tom, že svět je plný krizí a neštěstí, nic nemění. V záplavě negativního zpravodajství se ale vynořuje víc a víc snah ukázat i tu lepší stránku reality.

Jako v rauši…

10/2016
BDSM – cesta ke změněnému stavu vědomí

Jsou alternativní formy stravování hrozbou?

Lenka Kašparová, 10/2016
Často přemýšlíte, jak obnovit zdroje energie nebo shodit pár kil? Při brouzdání po internetu a hledání inspirace můžete narazit na alternativní formy stravování, jako je makrobiotika, strava podle ajurvédy, vitariánství, veganství, fruktariánství nebo dělená strava. Všechny slibují zdravější životní styl, lepší kondici a duševní rovnováhu. Ne vždy to je ale pravda. Víte, jaké výhody či nevýhody přinášejí?