Online archiv

Vydání: 12/2016

Neodolatelná svůdnost sexistického prasátečka

12/2016
Pokaždé koncem roku probíhá vyhlášení ankety o sexistické prasátečko. Veřejnosti jsou předloženy „nejhanbatější“ reklamy, které se za poslední dobu objevily, a porota z nich vybírá tu, jež je nejvíc „urážlivá“ či „podporující genderové stereotypy“. Tu a tam lze zaslechnout hlasy, že soutěž o sexistické prasátečko je příliš upjatá, popřípadě že jde o důsledek vítězného tažení politické korektnosti Evropou. Soutěž prý neslouží k ničemu dobrému a bylo by nejlepší ji zrušit a zapomenout, že vůbec někdy probíhala. Takovýmto škarohlídským hlasům je třeba se vzepřít. Většina mužů, a to i těch „stereotypních“, naštěstí proti soutěži nic nenamítá, a naopak oceňuje, že má možnost se tímto způsobem seznámit se zajímavými reklamami, které by jinak unikly pozornosti. Aby mohli organizátoři posbírat všechny návrhy, musí být otevření, ba přímo odvázaní, a k erotice musejí přistupovat bez předsudků. Rád bych se tímto přihlásil k neustále přibývajícím fanouškům soutěže. Ovšem ani mezi fanoušky není mnoho těch, kteří dokážou atraktivitu soutěže plně docenit. Již samotný nápad soutěž zahájit byl rajcovný jako něžný dotek krásné dívky. Nejde jen o vzrušující čekání na publikaci navržených kandidátů. Znát kandidáty a čekat na vyhlášení konečných výsledků je nezbytná předehra. Po ní přichází samotný akt, při kterém jsou vybíráni ti nejpřitažlivější favorité. Blíží se extáze. Dech a pulz se zrychlují, až dojde k vyvrcholení v podobě slavnostního vyhlášení výsledků. Ceremoniál je odvázaný a rozpustilý jako swingers party. Rty, které výsledky ohlašují publiku, jsou neodolatelné jako dychtivá ústa lepé děvy. Soutěž, jež bojuje proti nadužívání erotických prvků v reklamě, je k pomilování. Vždy se najdou moralisté, kterým se bude soutěž zdát příliš vzdálená jejich upjatému vidění světa. Znovu a znovu se budou snažit dostat se ke slovu remcalové, podle kterých se soutěž ocitla za hranicemi přijatelnosti. Nechme tyto úzkoprsé osoby, ať se vymluví, ale nedovolme jim, aby existenci vilné soutěže ohrozily. Lechtivé vzrušení, které přináší národu, je samo o sobě důvodem pro její zachování.

Při ovulaci se nemalujte!

Podle Psychologie Heute připravila Eva Kubová, 12/2016
Víte, že muži hodnotí ženský obličej jako mimořádně atraktivní v době ovulace? Zdá se, že příroda si to tak pojistila - aby došlo k co největšímu naplnění hesla: „Milujte se množte se! Ostatně evoluční psychologové se shodují v tom, že příroda zařídila v našich životech mnohé velmi chytře, rafinovaně a účelově. Jenže podle čeho muži poznají, v jaké fázi cyklu se žena právě nachází?

Nemůžeme žít bez naděje

Matyáš Zrno, 12/2016
Rozhovor se skupinovým terapeutem Earlem Hopperem

Nekonečné návštěvy terapeuta

12/2016
Je to nutné? Znáte to z filmů Woodyho Allena: k psychoanalytikovi musí člověk několikrát týdně. Není to mrhání časem a energií? Nebo rafinovaná past na vaši peněženku? Nikoliv. Časově náročná psychoanalýza má svůj smysl.

Proč?

12/2016
Seriál o tělesných projevech a pocitech, které si často neumíme vysvětlit - 11. část

Tajemství lidského pohledu

12/2016
Z očí se prý dá vyčíst, co si člověk myslí, jeho vlastnosti i nemoci. Co z toho jsou pověry, a co je vědecky prokázáno? Oči už nejsou jen v centru pozornosti básníků a spisovatelů, kteří s oblibou používají květnatá rčení typu: Probodla jej očima, oko do duše okno, z očí mu létaly blesky… Oči jsou předmětem vědeckých výzkumů a zároveň přibývá kurzů pro zájemce, kteří se chtějí naučit z očí diagnostikovat nemoci nebo podle očí poznat, co si lidé ve skutečnosti myslí.

Rozdělená společnost

mz, 12/2016
Události v informačním věku letí rychle. Sotva se vzpamatujeme z brexitu, je tu 28. říjen a kauza dalajláma/Brady/dopis do Číny. Jakmile utichne ta, zvítězí v USA Donald Trump. A sotva si na něj zvykneme, je tu 17. listopad a další kolo zápasu s prezidentem Zemanem. Všechno to má něco společného. Elity chtějí jedno, ale voliči druhé.

Africké úvahy o smyslu Vánoc

12/2016
Vánoce bez stromečku, bez kapra a salátu, bez vánočních nákupů, cukroví a rodiny. Ale zato plné přijetí cizí kultury a zamyšlení nad skutečným významem Vánoc.

Ilse Sand: Mějte se víc rádi!

Zuzana Daňková, 12/2016
Přecitlivělí lidé se nemají za co stydět. Tvrdí to dánská pastorka a terapeutka Ilse Sand, jejíž kniha Přecitlivělost není slabost právě vyšla v českém překladu. „Žijte svůj život pomalu a hluboce a nesnažte se excelovat,“ radí Sand.

Za láskou do cizí země...

12/2016
Skoro třetina studentů naváže při svém pobytu v cizí zemi partnerský vztah. Pokud vydrží, jeden z partnerů často odjede za svým vyvoleným či vyvolenou. Jak si ale zvyknout na život v nové zemi? Téměř nikoho neznám, nikam nepatřím a ničím nejsem... ... a jak to zvládnout

Norské narýsované životy

Andrej Ruščák, 12/2016
Fjordy, ryby a ropa… to si představíme pod slovem Norsko. Stále víc Čechů Norsko navštěvuje (přes pověstnou drahotu se to tam v létě auty s českou poznávací značkou jenom hemží), jenže jaká je norská společnost? Proniknout do ní není snadné. Když se to podaří, ledacos vás překvapí.

Prosinec

12/2016
Prosinec se nese ve znamení Vánoc, které by s odkazem na svůj křesťanský původ mohly být chápány také jako oslava vzájemné solidarity a dávání. I proto si kromě vánočních svátků můžeme během prosince připomenout také několik mezinárodních dnů, které vyzývají k zájmu o ty z nás, kteří potřebují v různých ohledech naši pomoc a zájem. První prosinec je Světovým dnem boje proti AIDS, který se slaví od roku 1988 s podporou Světové zdravotnické organizace. Přes stálou mezinárodní medicínskou pomoc je počet obětí AIDS každoročně odhadován přibližně na dva miliony lidských životů, přičemž více než deset procent z obětí jsou děti. Proto se první dva roky tento den zaměřoval především na boj proti AIDS u dětí a dospívajících; od té doby se každý rok věnuje jednomu konkrétnímu tématu, které s problémem AIDS a HIV souvisí. Celosvětovým znakem je červená překřížená stužka. Třetí prosinec je od roku 1992 Mezinárodním dnem lidí s postižením, přičemž každý rok se zaměřuje pozornost na jiné téma. V roce 2006 to byla například „E-Accessibility“, tedy dostupnost internetu a pomoci, kterou nabízí, pro lidi s postižením. Tento rok se bude mluvit o sedmnácti různých tématech, která organizátoři považují do budoucna za důležitá. Desátého prosince si poté prostřednictvím Dne lidských práv připomínáme přijetí Všeobecné deklarace lidských práv Valným shromážděním OSN v roce 1948. Světový den dětství je dalším z mnoha celosvětově uznávaných dnů, který je věnován právě dětem. Připadl na jedenáctého prosince, neboť v tento den byla roku 1946 založena organizace UNICEF - Dětský fond Organizace spojených národů, který napomáhá zlepšování životních podmínek dětí po celém světě. A abychom si na závěr alespoň trochu odpočinuli od celospolečenských problémů, můžeme si patnáctého prosince u šálku chutného čaje připomenout mezinárodní den tohoto nápoje. Svátek se od roku 2005 slaví zejména v zemích, které ve velkém množství čaj exportují, a je zaměřený také na podporu fair trade obchodu s touto celosvětově oblíbenou komoditou.