Online archiv

Vydání: 4/2005

Obnovitelné zdroje - novinka ve vzdělávacím programu ČEZ

Daniela Kramulová, 4/2005
Energetická společnost ČEZ, a.s., nabízí školám v rámci rozsáhlého vzdělávacího programu širokou paletu materiálů na nejrůznějších nosičích - od klasických brožur a knih po multimediální CD. V těchto dnech k nim přibyl další.

Zefektivněte výuku pomocí nových technologií

Ing. Hynek Sehnalkoláž RaŠ, 4/2005
Doba klasické výuky pouze pomocí tabule a křídy je nenávratně za námi a záleží jen na vůli učitele využít ke zlepšení efektivity pedagogického působení neuvěřitelně rychlého rozvoje informačních technologií. Nejde o tozpochybnit úlohu učitele ve výukovém procesu, naopak prohlubovat jeho nezastupitelnou možnost působit na žáky s využitím všech dostupných prostředků našeho školního prostředí.Učitel má v současnosti možnost působit na žáky s využitím nejmodernějších technologií.

Nový zákon posílil poradnám kompetence

PhDr. Petr Klímaarchiv, 4/2005
Rodiče se často ptají, s jakými problémy se mohou obracet na pedagogicko-psychologické poradny a jejich zaměstnance.Během školní docházky poskytují poradny konzultace a vyšetření například v souvislosti s výukovými a výchovnými problémy.

Proč mi lžeš?

Renata ŠpačkováHilda Misurová, 4/2005
Honzík a Petřík jsou na odchodu ze školky domů. Oba bratři jsou již převlečení, přesto postávají okolo své starší sestry a nemají se k odchodu. Záhy se dozvídám, že mladší z chlapců nemá rukavici. Prohledáváme šatní poličku isáček na náhradní oblečení. Rukavice záhadně zmizela. Obracím se na staršího chlapce, zda o rukavici nic neví. Vrtí zamítavě hlavou, a tak nakonec Honzík odchází domů bez rukavice.

Výchova jedináčků v Čechách

Barbora Terkováarchiv, 4/2005
V posledních letech přibývá jedináčků. Sociologické studie i u nás potvrzují celoevropský trend zvyšování věku matek prvorodiček. Poměrně často se ženy chtějí brzy vrátit do zaměstnání a dál si budovat kariéru, případně separtneři domnívají, že další dítě je pro rodinný rozpočet příliš velká zátěž.Rodičům i jejich jedináčkům prospěje, pokud svůj svět rozšíří o skupinu kamarádů.

Kdo vyučuje, učí se dvakrát

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 4/2005
Partnerské vyučování či učení - situace, kdy se vzájemně vyučují spolužáci - je jednoduchá, ale překvapivě účinná metoda. Jeden žák, jenž už zvládl určitou látku, vyučuje jiného žáka, který tuto látku dosud nezná nebo ji vpožadované úrovni nezvládl. Prospěch z toho mají oba.Pomáháním druhým se žáci učí důležitým sociálním dovednostem.

Učitelka vyřazuje syna z kolektivu - je hyperaktivní

Mgr. Jan Vyhnálek,Petr Strnad, 4/2005
Můj syn chodí do 4. třídy ZŠ, do výběrové jazykové třídy. V učení prospívá zatím dobře, má však problémy s chováním. Na neurologii i psychologii u něj byla před nedávnem diagnostikována LMD, hyperaktivita, poruchy pozornosti.Paní třídní učitelka ho na základě špatného chování vyloučila ze školy v přírodě. O jeho zdravotním stavu je informována. Přesto stále váhá, má strach z přílišné odpovědnosti a z případných úrazů. Já však mám pocit, že syn jezbytečně a nespravedlivě vyřazován z kolektivu, navíc kvůli chování, které je z velké části způsobeno jeho poruchou. Má právo ho třídní učitelka ze školy v přírodě kvůli chování vyloučit, i přes jeho diagnózu? (z redakční pošty)Děti s ADHD je velmi obtížné udržet jen několik minut v klidu.

Obsah vzdělávání v Rámcovém vzdělávacím programu pro ZV

Mgr. Petr Kukal,archiv, 4/2005
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání (RVP ZV) neobsahuje učivo jako závaznou položku - školy tedy nejsou vázány povinností jej do svého školního vzdělávacího programu (ŠVP) převzít. Znamená to, že každá škola simůže učit, co chce? Znamená to, že je vlastně jedno, co se bude ve školách učit? Že se - dovedeno ad absurdum - nemusí učit vůbec nic?Očekávané výstupy jsou formulovány činnostně a aplikačně a bezpodmínečně předpokládají osvojení jistého učiva.

Co čtou děti na počátku 21. století

Daniela Kramulováarchiv, 4/2005
Četla jsem vnučce pohádku o Perníkové chaloupce. Poslouchala ani nedutala. Ale jak jsem došla k tomu, že děti zabloudily v hlubokém lese, ten tříletý špunt se na mě pochybovačně podíval a povídá: Babičko, proč nezavolaly tatínka mobilem?Četba je mezi dětskými zálibami až na třetím místě. Vede počítač, následovaný sportem.

Mozek, učení a školní vzdělávací program

RNDr. Dominik Dvořákarchiv, 4/2005
Je důležité rozlišovat mezi vyučováním a učením. Tato věta je nejspíš pro většinu čtenářů samozřejmostí nebo zbytečným teoretizováním, přesto ji uvedu hned na začátku.Škola, kde učitelé sice pilně vyučují, ale děti se málo učí, je špatnou školou.

Stále víc dětí je rodiči slabě vedeno

Zuzana Fojtíkováarchiv, 4/2005
PhDr. Ilona Gillernová, CSc. je vedoucí katedry psychologie FF UK v Praze. Zabývá se pedagogickou, sociální a forenzní psychologií, přednáší studentům a učitelům, napsala mnoho odborných publikací a řadu let se také věnujevýzkumu.Ve vytváření a rozvíjení sociálních vztahů má škola nezastupitelnou úlohu, kterou rodina nemůže nahradit.

Další vzdělávání pedagogických pracovníků

-red-, 4/2005
Kurzy po pedagogy