Online archiv

Vydání: 8/2009

Batika tie – dye

8/2009

Angličtina a němčina – 5 minut denně

8/2009

Minimalizace šikany

8/2009

Pohádky pro naše děti

Mgr. Marie Těthalová, 8/2009

Učíme v projektech

Jana Pokorná, 8/2009

Odpovídáme na vaše dotazy

Mgr. Helena Müllerová, 8/2009
Dítě po úraze

Putování se sluníčkem

Eva Ederová, 8/2009
Vybaveni batůžky se svačinou, dobrou nála dou a spoustou energie jsme podnikli pochod s cílem dojít na Michalovickou Putnu. Na děti čekala stanoviště s úkoly, kde si prověřily své znalosti o naší planetě Zemi. Samozřejmě za splněný úkol nechyběla odměna, proto všem cesta rychle a příjemně ubíhala. Počasí nám opravdu přálo, malým turistům se dobře šlapalo a zakrátko už byl i cíl cesty na dohled. Komu ještě stačily síly, vylezl až na rozhlednu zříceniny hradu Michalovice a byl za to odměněn nádherným výhledem na celé okolí Mladoboleslavska. K dobré náladě u táborového ohně přispěla i kapela FAIR PLAY GRASS. Nechybělo ani tradiční opékání vuřtů. Posilnit se totiž potřebovali ještě naši malí rytíři, protože je čekal výcvik od skupiny historického šermu HARGOR. Rytíři nás pobavili všechny, a hlavně naše malé princezny se už nemusí bát, že je nikdo neochrání! Spokojenost rodičů a dětí, vysoká účast (přes sto dětí v doprovodu rodičů) nás opět přesvědčila o tom, že naše úsilí stálo za to! Děkujeme všem zúčastněným, všem hostům i organizátorům akce.

Týden dětských radovánek

Svatava Frgálová, Božena Spáčilová, 8/2009
V naší mateřské škole se snažíme dětem i rodičům nabízet po celý rok stále nové a netradiční činnosti. Ovšem akce „týden dětských radovánek“ se stala již akcí tradiční. Protože jsme malá vesnická mateřská škola, zážitky z ní si již několik let předávají ti starší mladším, dokonce se chtějí, přes svůj „věk“, některých akcí zúčastnit. Náplň soutěží a her se obměňuje, ale vždy slouží především k pobavení dětí i dospělých. I na konci minulého školního roku začaly oslavy kresbou křídami na chodníku před mateřskou školou. Počasí sice trochu zlobilo, ale přesto aspoň nepršelo, takže naše „obrazová galerie“ vydržela po celý den a mohli si ji prohlédnout všichni kolemjdoucí. Malí výtvarníci se snažili! Občas sice bylo více barviček na oděvu a na těle, ale to snad vadilo jen trochu učitelkám a možná víc doma maminkám – dětem tedy určitě ne!!! Děti si v tento slavnostní den vyvěsily také své třídní absolventské tablo, na téma „vláček jede do světa“, protože je za pár dní čekalo velké loučení se školkou. V úterý pak oslavy pokračovaly. Děti si na školní zahradě zkusily, jak těžký je život sportovce, který se snaží dosáhnout co nejlepší výsledky ve své disciplíně. Ono to někdy nejde i při velké píli a snaze… „Dětská školková olympiáda“ prověřila, jak děti umějí skákat v pytlích, házet do dálky i na cíl, zvládnout chůzi na chůdách, překážkovou dráhu projít s vejcem na lžíci apod. K tomu patřily diplomy a medaile, které si malí sportovci hrdě odnášeli domů. Ve středu jsme si vyjeli společně za zvířátky do ZOO Olomouc a děti se těšily ze společného poznávání zvířátek. Využily i přímého kontaktu se zvířátky tam, kde je to dovoleno. Ve čtvrtek pak všichni nezasvěcení kroutili hlavami nad tím, cože to na hlavách mají ti drobečci z MŠ? No to byl přece „kloboukový den“. Děti měly za úkol doma si připravit netradiční pokrývku hlavy. Ve školce si pak potvrdily, že je důležité nejen to, co máme na hlavě, ale především v hlavě. V soutěži „Máte pod čepicí?“ odpovídaly na záludné otázky a přesvědčily o tom sebe i paní učitelky. S tím, co krášlí naše hlavičky v tento den, jsme se pochlubili také místním občanům průvodem po vesnici. Bylo na co koukat – maminky i děti se snažily. No a v pátek, to nás čekalo dopravní hřiště. V bezpečnostních vestičkách a vybaveny helmami si děti vyjely na svých vozidlech – kolech, tříkolkách, koloběžkách i odrážedlech. Zkrátka, každý se vydal na místní hřiště, kde jsme si jako „opravdoví řidiči“ vyzkoušeli svou zručnost v řízení svého vozidla, ale cestou jsme si zopakovali i dopravní značky. Snad dětem akce trochu pomohla k tomu, aby se na vozovce pohybovaly bezpečněji.

Podzimní sklizeň

Alena Kutílková, 8/2009
Bylo jedno jablíčko. Krásně červené se žlutou skvrnkou. Pevně se drželo větve na staré jabloni. Přímo naproti visela na statné hrušni žlutá hruška. Na první pohled zralá tak akorát k nakousnutí.

Kampak běžíš, ježku? Přece do listí!

Markéta Lukáčová, 8/2009
Za okny podzim maluje listy do nádherných barevných kombinací. Když si je doneseme domů, často hnědnou a lámou se. Textilními listy můžeme školku vyzdobit na delší dobu a zaručeně se v nich bude líbit i bodlináčům z brambor.

Prostírání pod horký čaj

Jitka Horová, 8/2009
Podzimní příroda se ukládá ke spánku, chladné počasí nás zahání k topení a horkému čaji. Třetí neděli v říjnu slavíme takzvané havelské posvícení. K čaji napečeme koláče. Makové, tvarohové, povidlové… A pod hrnek patří pěkné podzimní prostírání.

Italské děti studují už od školky

Mgr. Marie Těthalová, 8/2009
Dětství jako čas „sladkého nicnedělání“ v mnoha zemích trochu „nabourávají“ snahy o co nejčasnější vzdělávání. I italští předškoláci, zejména ti, kteří se dostanou do některé prestižní školy, mají na programu kromě her i řadu předmětů, které bychom u nás našli až v rozvrhu školáků.