Online archiv

Vydání: 1/2014

Julie mezi slovy

Mgr. Marie Těthalová, 1/2014
Petra Dvořáková, ilustrace Katarina Gasko, Brno, Host 2013

Mezi školkou a pubertou

Jana Pokorná, 1/2014
Iva Jungwirthová, Praha, Portál 2013

NOVELA OBČANSKÉHO ZÁKONÍKU OVLIVNÍ I ČINNOST ŠKOL

Mgr. Marie Těthalová, 1/2014
Základní právní předpis, kterým je nový občanský zákoník, vstoupil v platnost 1. ledna 2014, tedy před několika dny. Řeší sousedské soužití, ochranu soužití, smlouvy o dílo i kupní smlouvy. Zajímat by se o něj měl každý z nás a ředitelé škol spolu s učiteli obzvlášť.

Sněhové stavby

MŠ Mniší, 1/2014

Pohádkový karneval

Jana Vybíralová a kolektiv zaměstnanců, 1/2014
Zase tu máme čas masopustů a maškarních veselic. A proto jsme si pohádkový karneval užili i u nás ve školce.

Skřítek Vítek cestovatelem

Jitka Zachová, 1/2014
V naší školní družině pracujeme s dětmi formou projektů. Každý měsíc máme jiné téma. V září se věnujeme poznávání města, ve kterém žijeme. V říjnu chodíme do přírody, kde poznáváme a pracujeme s přírodninami, v listopadu si povídáme o rodině a vztazích, v prosinci je téma Vánoce, zvyky a obyčeje každé z rodin…. Jeden z měsíců je věnován cestování a poznávání nejen naší země, ale i celého světa. Vyhledáváme informace pomocí internetu, encyklopedií, čteme pohádky a příběhy z různých zemí, zakládáme portfolia ČR, ale i ostatních zemí, vyhledáváme obrázky zvířat, živočichů a rostlin, které stříháme, lepíme a dále s nimi pracujeme při výtvarných a pracovních činnostech, sledujeme počasí, vyprávíme si o úrazech, které se učíme ošetřovat, podnikáme turistické výlety s rodiči, ale i v rámci každodenní činnosti družiny.

Sůl nad zlato

Jindra Legátová, Hana Klačková, 1/2014
Lázně v našem městě umožnily dětem návštěvu v solné jeskyni. Návštěva probíhala po dobu jednoho týdne 45 minut denně. Děti měly možnost si rozšířit vědomosti o tomto produktu.

Zimní radovánky

Alena Kulhánková, 1/2014
Bruslařka

Za polárním kruhem

Veronika Kirchnerová, Radka Rubešová, 1/2014
Jak to vypadá, když je vše zaváté sněhem, praskají ledové kry a je bílo, kam až oko dohlédne? Dokážete si to představit? Víte, jaká zvířata žijí na severním pólu? Jsou všechna bílá jako sníh? Není jim náhodou trochu zima? Motivační hry

Malé děti se cizích jazyků nebojí

Mgr. Marie Těthalová, 1/2014
A nemají ani proč. Znalost cizího jazyka doslova otvírá dveře, a to nejen ve světě. I když ze své rodné země nevytáhneme paty, hodí se nám, pokud si umíme přečíst článek nebo knihu v cizím jazyce nebo shlédnout film v původním znění.

Imunitu zlepšíme stravou a otužováním

Eva Jedelská, 1/2014
Jak podpořit a zlepšit imunitu dětí? To je otázka, která právě teď, v zimě, nabývá na naléhavosti. Podle odborníků na to žádný ze „zázračných“ přípravků nestačí. Nejjistější cesta vede přes celkovou změnu životního stylu.

Rýma, kašel, nachlazení – naši zimní průvodci

Mgr. Marie Těthalová, 1/2014
Ochlazení a začátek topné sezony s sebou často přinášejí nemoci horních a někdy i dolních cest dýchacích. Zejména v počátku onemocnění zvládneme leccos sami a nemusíme hned běžet k lékaři. A mnoha problémům předejdeme prevencí.