Online archiv

Vydání: 10/2018

Nikdy nebudu dost dobrá

Matyáš Zrno, 10/2018
Že vztahy dcer s matkami jsou plné nástrah, vám potvrdí nejen většina dcer, ale i psychologů. Jenže co když to přesáhne obvyklé meze? Co když tam, kde čekáte lásku a uznání, najdete jen prázdno? Co když chcete splnit matčino očekávání, ale ono to prostě nejde? Co když je vaše matka narcistní?

Chcete zjara novou pampeliškovou kuchařku?

-red-, 10/2018
Naše autorka rubriky Psychologie na talíři Jana Vlková připravuje nový titul pro kytkožrouty. Více k tomu v krátkém videu.

Bez práce (a stresu) nejsou koláče…?

Přemysl Doležal, 10/2018
„Bez práce nejsou koláče“, praví známé rčení. Jak je tomu se stresem v práci? Mohou ony „koláče“ – neboli výsledky naší práce – být i bez stresu?

Společenský kontakt pomáhá proti demenci

Mojmír Sedláček, 10/2018
V pečovatelských domech je sice o starší lidi s demencí postaráno po fyzické stránce, s tou psychickou je to však horší.

Můj partner je hypersenzitivní

Kateřina Rodná, 10/2018
Milujete partnera, který je hypersenzitivní? Váš vztah může být procházkou růžovým sadem, ale přesto na vás číhají některé specifické pasti. Je dobré vědět, čemu se raději vyhýbat.

Každý nemusí psát diplomku

Matyáš Zrno, 10/2018
Rektor brněnské Masarykovy univerzity Mikuláš Bek je širší veřejnosti známý hlavně sporem s prezidentem Zemanem, který ho od roku 2013 odmítá zvát na oslavy vzniku republiky, což vedlo k bojkotu této akce i většinou ostatních rektorů.

Co kriminalista, to psycholog...

Jarmila Rýdlová, 10/2018
Centrum města v nočních hodinách. Máte v sobě pár piv či panáků a ani si nepovšimnete, že vám někdo odcizil peněženku nebo platební kartu i s mobilem. Pokud se to stane v pátek večer, mnohdy zaregistrujete ztrátu karty až při pondělním nákupu, kdy si průběh pátečního večera vybavujete jen velmi mlhavě. Zloděj má tedy tři dny na to, aby mohl vybírat peníze z nezablokované karty. PIN karty zjistí často právě ze souběžně odcizeného mobilu, do něhož si lidé PIN s oblibou ukládají. Zloděj ale nemá vyhráno. Nastupují policisté, kteří ovšem s pachateli nemají snadnou práci.

Psychosomatika ve zkratce: Jak jsou propojeny tělo a duše

Martin Zikmund, 10/2018
Psychosomatika je dnes velmi populárním oborem, čehož bohužel zneužívají i někteří ezoterici či absolventi medicíny neatestovaní v tomto oboru. V prostředí české medicíny je to totiž obor velmi mladý. Společnost psychosomatické medicíny ČLS JEP vznikla teprve v lednu 2014. O co vlastně ale v psychosomatice jde? Proč je tak důležitá? A vážně je to až taková novinka?

Rozšiřte si rodinu!

Matyáš Zrno, 10/2018
Americký sociolog Charles Murray napsal, že člověk potřebuje ke štěstí čtyři věci. Rodinu. Práci, která ho naplňuje. Nějaký transcendentální přesah (ať už jde o náboženství či filozofii). A… komunitu blízkých lidí okolo sebe. Jenže kde máme ve městě sehnat skupinu lidí okolo sebe? Neznáme často ani své nejbližší sousedy. To se snaží změnit Rodina v klidu. Chce tak trochu vrátit čas do doby, kdy se děti ještě nevychovávaly pouze v nukleární rodině.

Jsou nám na stopě!

Daniela Kramulová, 10/2018
Pokud patříte k více než 3,4 miliardám lidí na světě, kteří používají internet, jsou na stopě i vám. Zejména pokud jste zapojeni do sociálních sítí, přispíváte do diskusních fór nebo hrajete onlinovky.

Hypnóza: cesta do lidského podvědomí

Milena Petrášová, 10/2018
Hypnóza představuje jednu z nejkontroverznějších a zároveň nejvíce fascinujících terapeutických metod. Mýty, které ji obklopují, a obavy, jež vyvolává, se většinou zrodily díky dramatickému zpracování ve filmových scénářích. Ty ale mají s realitou společného asi tolik jako láska z hollywoodské love story.

Jak se bránit obtěžování na ulici

Pavel Houdek, 10/2018
Dvaadvacetiletá studentka Marie Laguerre procházela letos v srpnu jednou z pařížských ulic, když na ni zapískal a zamlaskal cizí muž. Marie si pro sebe ulevila: „Drž hubu!“ Ani nečekala, že to muž uslyší. Ale slyšel. Otočil se a hodil po Marii skleněný popelník. Vzápětí k ní došel a vší silou ji přímo před zaplněnou zahrádkou jedné z kaváren uhodil pěstí do obličeje. Záběry z průmyslové kamery kavárny pak na YouTube zhlédly miliony lidí a Marie Laguerre se stala svým způsobem celebritou.