Online archiv

Vydání: 3/2020

Máme pro Vás novinky v předplatném časopisů

- red -, 3/2020
Doba, kdy se řada z nás nedostane po celé týdny z domova, si žádá i nový přístup k časopisům. S naším distributorem Send jsme pro Vás připravili nové nabídky.

Dubnové číslo Rodiny a školy vyjde později

3/2020
Vážení čtenáři, z důvodu uzavření škol jsme se rozhodli posunout vydání dubnového čísla Rodiny a školy o týden, na 7.dubna. Namísto konce března tak dostanete svůj časopis do schránek až po tomto datu. Současně nás distribuční firma upozornila, že v době vyhlášeného stavu nouze může Česká pošta z nařízení upřednostnit jiné strategické úkoly a mít v dodávkách zpoždění. Jak všichni doufáme, bude po Velikonocích situace jasnější a až se bude vracet život do škol, Vaše Rodina a škola u toho nebude chybět..

Blahopřejeme ke dni učitelů!

red, 3/2020
Všem učitelům přejeme hodně zdraví a optimismus k jejich svátku 28.3. Zvláště oceňujeme všechny, kdo se vrhli do vyučování na dálku, do všech tajů a záludností IT, a své byty a pracovny proměnili ve virtuální katedry. Za to všem velké díky!

S dětmi na výstavu

Veronika Zavřelová, 3/2020
Galerie a muzea jsou plné atraktivních výstav. Tak rádi byste vyrazili, ale říkáte si, mám vzít dítě s sebou? Bude se nudit a každé dvě minuty otravovat, kdy už se půjde domů? Shodí obraz či napáchá jiné škody? Úplně se těmito předsudky nenechte odradit. A směle projděte nabídku kulturních institucí.

Ředitelé nerostou na stromech

Ervín Bedrníček, 3/2020
Školní inspektor Oldřich Blahynka si ve své kanceláři odložil sako na pyramidu šanonů, povolil kravatu a ze spodního šuplíku vytáhl lahev brandy. Byl pátek po obědě, a tedy čas na malou siestu.

Děti pro mě byly vždycky inspirací

3/2020
Školu vystudoval, na škole učil a učí: v Praze, v Brně, dokonce na University of Texas. Věnuje se překladu beletrie, vydal čtyři sbírky poezie a prózy. A v šedesáti má šest dětí. Těžko hledat pro časopis Rodina a škola lepšího respondenta. Seznamte se: Tomáš Míka.

Generace svěšených hlav

Jan Nejedlý, 3/2020
Kdo by se nadál, že generace dnešních dětí, vyrostlá ve svobodném světě, bude jednou nazvána generací svěšených hlav. Název se ale netýká porobenosti ani rezignace – hlavy teenagerů jsou skloněny nad mobily.

O mamince, která si ostříhala vlásky

Jan Nejedlý, 3/2020
Tak zní název knihy spisovatelky Lenky Pelánkové, která formou pohádky seznamuje děti s komplikovaným tématem onkologického onemocnění. Na příběhu tatínka Brumly, maminky Báry a malých Brumdibárků ukazuje, jak vše kolem nemoci citlivě vysvětlit, neublížit přitom a ani nestrašit.

Pohádková hodina

Eva Horáková, 3/2020
Eva Horáková je učitelka a spisovatelka. Své pohádkové knihy psané genetickou metodou vydává v nakladatelství Portál v edici nazvané První čtení, to nic není. Jako učitelka působí na prvním stupni základní školy v Praze-Běchovicích. A jaké mohou být hodiny vypravěčky pohádek než pohádkové…

Vyřeš úlohy a zachraň svět

Zora Mašatová, 3/2020
Propojení dobrodružných příběhů s matematickými úlohami nabízí kniha Matematická dobrodružství britského autora Williama Pottera, někdejšího basáka v indie-rockové skupině, dnes úspěšného tvůrce publikací o vesmíru, historii nebo výtvarném umění.

Kolik stojí zdravé dítě?

Kateřina Cajthamlová, 3/2020
Když jsem si položila tuto poněkud provokativní otázku, zdálo se mi, že zjistit odpověď bude snadné. Ale výdajů je tolik, že jsem se docela zapotila. Mít děti totiž není žádná levná záležitost.

Vychovali jsme vraha

Daniela Kramulová, 3/2020
„Omlouvám se za syna a prosím o odpuštění. Tolika lidem ublížil… Ale zůstávám matkou. Je to nejtěžší pocit, jaký si lze představit.“ To jsou slova matky Stefana W., který smrtelně pobodal primátora Gdaňska přímo na pódiu při charitativním koncertu.