Bratr Žižka v nové bitvě

Děti milují příběhy. Avšak poutavé vyprávění potřebuje výraznou postavu. Šťastné obsazení hlavní role. Slavný vojevůdce je vhodná volba. A nemusí to být jen aktuální výzva pro dějepisáře. Nápaditý rodič by neměl otálet s výlety po Žižkových stopách.

Je zřejmé, že vtáhnout žáky do tématu vzdáleného šest set let není úplně jednoduché. Nebraňte se odlehčeným metodám. Hrajte si, zpívejte. Když se naskytne příležitost, neváhejte Žižku nominovat na dětský karneval a školní akademii. Zdánlivě „kamenná postava“ má stále co říct. 


Trefila ho šiška…

Pokud patříte mezi pamětníky socialistického školství, možná si vybavíte říkanku, která byla populární mezi žáky základních škol hlavně mimo vyučování: „Jednookej Žižka / jede do boje, / spadla na něj šiška, / neví, co to je.“ Někdo by si vzpomněl i na tvrdší verzi: „… trefila ho šiška, / spadnul do hnoje.“ Jestlipak ji zná současná generace školáků? 

Stejně tak můžete otestovat, nakolik je známá píseň Vozová hradba, kterou před třiceti lety nahrál tehdy oblíbený Orlík. Kapela zpívala třeba o tom, že „na meče měl cepy / a na přesilu vozy, / na zbabělost odvahu…“ Za poslech stojí Husita od Jaromíra Nohavici – „hejtman volá / do zbraně, / bijte pány, / hrrr na ně!“. K přiblížení hrdiny se hodí filmy. Můžete zmínit chystaný velkofilm v režii Petra Jákla, premiéra v kinech je ohlášena na únor příštího roku. Mezi učebními pomůckami nemůže chybět snímek z roku 1955, který natočil Otakar Vávra. Ukažte, jak se na vykreslení osobnosti a celé éry podepsala dobová propaganda.  

Nebraňte se mezigeneračním debatám. Při rozhovorech o Žižkovi často vyplave smutná skutečnost: dospělí lidé, nejspíš pod vlivem dávné školní výuky, nosí v hlavě pokřivený obraz. Jana Žižku vnímají pouze jako mazaného bojovníka proti cizákům, nejčastěji Němcům. Málokdo vám řekne, jakou roli hrálo vojevůdcovo náboženské přesvědčení. Za totality se to příliš nehodilo. Právě proto se současným učitelům nabízí možnost vykreslit Žižku a jeho dobu v jiných odstínech. 

Placená zóna