Online archiv

Vydání: 6/2020

Kurzy v Portálu vhodné pro pedagogy

-red-, 6/2020
V září rozjíždíme opět psychologické kurzy v Portálu, mnohé z nich ocení i pedagogové. Přijďte k nám na seminář s dr. Václavem Mertinem nebo MUDr. Kateřinou Cajthamlovou!

Třídní schůzky očima mouchy

Ervín Bedrníček, 6/2020
Karta se obrátila, řeklo prase a vrazilo nůž do řezníka. Na toto pořekadlo si vzpomněl učitel základní školy Albert Benelka, když v době koronaviru spočinulo břímě výuky a výchovy dětí z větší části na rodičích.

Když něco neumíš, chvíli počkej a uč se

6/2020
Ondřej Cikán je Čech i Rakušan, básník i klasický filolog, překladatel z češtiny do němčiny a z němčiny do češtiny, třeba Rilkeho, třeba Máchy. Většinu svých aktivit realizuje pod hlavičkou vlastního nakladatelství Kētos. Zadejte si ho do gúglu!

Příběh jednoho vtipu

Jan Nejedlý, 6/2020
Příběhy našeho fejetonisty Ervína Bedrníčka, které najdete v Rodině a škole o dvě stránky dále, pravidelně ilustruje kreslíř, který si říká Vhrsti. V minulém čísle doprovázel jeho vtip povídání o kantorce (samozřejmě fiktivní), která chtěla být už od mládí herečkou či moderátorkou, jenže zlý osud ji zavál za katedru, a tak si plní své šoumenské sny až nyní v čase on-line výuky.

Kamil Osolsobě v říši divů

Jan Nejedlý, 6/2020
Pokud hledáte originální dárek pro dítě, u něhož chcete navíc ještě podpořit zájem o čtení, zkuste osobní knihu. Oč jde? V personalizované knize se v centru děje ocitá sám čtenář, který se stává hlavním hrdinou příběhu.

Proč čůrají ryby a Měsíc nespadne na Zem?

Jan Nejedlý, 6/2020
Zadíváte-li se do potetované tváře někdejšího středoškolského profesora Petra Stohwassera, hned je vám jasné, že nejde o tuctového člověka. Se stejnou nekonvenčností přistupoval tento muž i k výuce fyziky na královéhradeckém gymnáziu a po odchodu ze školství též k tvorbě svých neučebnic.

Jak se nezbláznit on-line

Jitka Neradová, 6/2020
Jitka Neradová učí dějepis na pražském Gymnáziu Thomase Manna. A také píše knihy o historii. Pro nás popsala rozdíl mezi vyučovacím dnem dříve a nyní.

Čtení na prázdniny

Jiří Lacman, 6/2020
Letošní tipy na prázdninové čtení nebudou tradičně oddechové, protože ani letošní prázdniny nebudou běžné. Následují po korona pauze ve vzdělávání, a proto nebude na škodu se i o prázdninách něco dozvědět.

Otužilost jako životní postoj

Kateřina Cajthamlová, 6/2020
Slovo otužilost má slovní základ ve slově tuhý. Dříve sokolové říkali: „Tělo tuž – vlasti služ.“ Dnes tohle slovo už často neuslyšíte – a už vůbec ne od mladé generace. Pojďme vrátit otužilost do slovníku a života nás i našich dětí!

Jak zvládnout návrat z domácí izolace

Daniela Kramulová, 6/2020
Nouzový stav, který na více než dva měsíce umrtvil společenský, ekonomický i osobní život, přinesl úplně novou zkušenost pro všechny z nás. Jak tuto dobu prožívaly děti? A až se všechny zase vrátí do školy, bude ve třídě všechno jako dřív?

Od dětí se můžeme učit

6/2020
V naší společnosti je často na současnou generaci dětí nahlíženo kriticky. „Tyhle děti jsou naprosto nevychované!“ „Tamta neumí ani pozdravit!“ „Je rozmazlená, nic jí nechutná!“

Muž ve školství

6/2020
Následující dialog je přepisem rozhovoru mezi mnou a spolužákem z gymnázia, když jsme řešili, co po maturitě uděláme s našimi životy a kam budou směřovat naše hypotetické kariéry.