Čtení na prázdniny

Letošní tipy na prázdninové čtení nebudou tradičně oddechové, protože ani letošní prázdniny nebudou běžné. Následují po korona pauze ve vzdělávání, a proto nebude na škodu se i o prázdninách něco dozvědět.

Pro děti

Začněme útlou knížkou Jennifer Adamsové Malá bojovnice (vydala Grada). Natřiceti stranách najdete patnáct obrázků a pětapadesát slov. Jedna z nejkratších knih na světě obsahuje prostý, ale neobyčejně silný příběh o holčičce, která ráno vítá slunci i zemi, trénuje tělo i mysl, je laskavá, odhodlaná a přátelská. Jak sama říká: „Patřím do rodiny bojovníků!“ Neokázalé poselství o síle malých, k němuž se mohou děti opakovaně vracet. 

        Pestrost světa učí znát malé čtenáře kniha Jitky Římánkové Svět plný svátků (Portál). Nevšední encyklopedie o svátcích, festivalech a oslavách zavede čtenáře do Číny, kde slaví Rok draka, do Evropy, kde kutálejí sýr, pořádají pomerančovou bitvu či pijí zelené pivo, anebo k Eskymákům, kteří hrají bowling mraženým krocanem. Na nudu není čas!

         Pro větší děti máme Encyklopedii akčního filmu (XYZ). Jde o dílo trojice tuzemských nadšenců – Václava Rybáře, Matěje Svobody a Petra Cífky. I znalost pop kultury totiž patří ke kulturnímu vzdělání. Navíc akční filmy nejsou jen popcornová zábava s přestřelkami, mnohdy odrážejí různé pohyby ve společnosti, jako třeba slavný Rambo válku ve Vietnamu, anebo samy kladou závažné otázky jako trilogie Matrix


Pro učitele

Coby mrazivé zjevení působí román slovenského spisovatele Jozefa Kariky Na smrt (Argo). Sága vypráví příběh dvou kamarádů, německého a židovského chlapce, kteří žijí na začátku 30. let minulého století na Slovensku. Shodou náhod se zapletou do incidentu, při němž zabijí člověka. Oba se rozhodnou pro útěk. Židovský mladík uteče za příbuznými do Ameriky, Němec jde studovat medicínu do Mnichova. Zatímco uprchlík v Americe se přidá k mafii, jeho kamarád v Německu vstoupí k nacistům. Paralely mezi praktikami mafiánů a nacistů působí přiléhavě, i když brooklynští gangsteři jsou proti nacistům ve výsledku žabaři. Vyjde to najevo zvláště poté, kdy se oba hrdinové po letech opět setkají, a to v Osvětimi – jeden jako vězeň, druhý coby vězeňský lékař, pravá ruka doktora Mengeleho. Po přečtení románu má člověk pocit, jako by prošel temným lesem. Ale je to očistné. 

Pro dějepisáře tu máme monografii od historika Víta Machálka. Kniha Prezident lidskosti (Academia) líčí životní příběh Emila Háchy. A snaží se o nový pohled na protektorátního prezidenta, který bývá obvykle vykreslován jako zlomený stařec s nálepkou kolaboranta. Na rozdíl od předchozích biografií se nezaměřuje jen na posledních sedm let Háchova života, ale bere v potaz i předcházejících šestašedesát roků. Vystudovaný právník Hácha žil sportovně a také kulturně. Vydal básnickou sbírku, přeložil román Tři muži ve člunu. Na fakultě navštěvoval kurz filozofie, který vedl Masaryk, aniž by tušil, že za půlstoletí se stane jeho nástupcem. O funkci prezidenta ale vůbec nestál, přijal ji jako oběť. Pasáže, kde Hácha jedná s Hitlerem v předvečer vpádu německých vojsk do Čech, se čtou jako román, jak jsou  dramatické. 

Placená zóna

Jiří Lacman