Online archiv

Autor: Jiří Lacman

Když se tříští křehké světy

Jiří Lacman, 6/2023
V České republice si každý rok vezme život přes 1200 lidí. Znamená to, že každý den zemřou vlastní rukou tři až čtyři z nás. Zvláště alarmující je pak skutečnost, že sebevražda je druhou nejčastější příčinou úmrtí u mladých lidí ve věku 15-24 let.

Prodloužení školní docházky

Jiří Lacman, 6/2023
Ministři školství se u nás mění jak na obrtlíku. Za necelý rok a půl fungování vlády Petra Fialy, mimochodem též někdejšího ministra školství, stanul v čele resortu již třetí muž. Bývalý rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek se v problematice vzdělávání orientuje zjevně lépe než jeho předchůdce. Ministrovo představení vizí, kam se by se mělo ubírat české školství, však hned v úvodu vyvolalo rozpaky

Život v závorce

Jiří Lacman, 5/2023
S knihami o vysoce citlivých lidech jako by se roztrhl pytel. Jen letmým pohledem do knihkupectví jsem jich napočítal více než dvě desítky. A nedávno k nim přibyla další, která se těm ostatním ovšem poněkud vymyká. Designem, nadhledem i osobním zaujetím. Řeč je o autorské knize Lenky Blažejové, jež stojí rozkročena mezi deníkem, komiksem a naučnou publikací.

Dvouhrbá holubice míru

Jiří Lacman, 10/2022
Následující trojici knih spojuje osobní a též netuctový pohled na historii. Vezměme to proti proudu času – a začněme u nejmladšího aktéra.

Patálie s písankou

Jiří Lacman, 10/2022
Není třeba být jmenovitý, protože problém je obecný. Zkrátka, v jedné základní škole na okraji Prahy cvičili druháci v písance písmenka a cifry. Jeden žáček měl numera trochu šišatější, a tak mu paní učitelka napsala do písanky komentář: „Číslice se ti vůbec nepovedly. Nedal sis moc záležet.“

Tajemství úspěchu nejlepších škol

Jiří Lacman, 9/2022
Britská učitelka Lucy Crehanová se vydala na „šprtské prázdniny“, jak říkali její přátelé. Navštívila školy v pěti zemích (Kanada, Finsko, Japonsko, Čína, Singapur), jejichž žáci pravidelně dosahují výborných výsledků v mezinárodních srovnávacích testech. V každé zemi strávila měsíc, aby poznala tajemství úspěchu nejlepších škol. A napsala o tom knihu, jež má v češtině trochu krkolomný název Chytrozemě (orig. Cleverlands).

Lentilky pod kobercem

Jiří Lacman, 3/2022
Stačí jedna rádoby vtipná poznámka o kozích nožkách, a děvče na sebe deset let nevezme sukni, ačkoli má ve skutečnosti krásná štíhlá lýtka. Zmiňte se před citlivým hochem o plachťácích, a celé dětství stráví zarostlý jak Ezau, aby dlouhými vlasy zakryl své domněle odstálé uši. Hypercitliví jedinci mohou na podobné glosy reagovat ještě hysteričtěji.

Děsivé lidovýchovné obrazy

Jiří Lacman, 8/2021
Zpestřit začátek školního roku se rozhodlo Muzeum Komenského v Přerově. Na výstavě s názvem Děsivé školní obrazy představuje sugestivní dobové didaktické pomůcky, které měly zapůsobit na naše předky.

Národní plán doučování

Jiří Lacman, 8/2021
Pandemie koronaviru zasahuje do režimu vzdělávání na českých školách již bezmála jeden a půl roku. Výluka prezenční výuky nejen že negativně zasáhla do dosavadních studijních návyků a vzdělávání všech žáků, ale zvýšila rozdíly mezi školami a jednotlivými žáky – zatímco jedněm prospěla nebo je alespoň příliš nezasáhla, u jiných se vzdělávací výsledky zhoršily. Proto vznikl Národní plán doučování.

Ředitelka roku dveře své kanceláře nezavírá

Jiří Lacman, 7/2021
Odborná porota na základě nominací veřejnosti vyhlásila výsledky ankety Ředitel roku za školní rok 2020-21. Absolutní vítězkou se stala Marie Gottfriedová, ředitelka Základní školy Trmice v Ústeckém kraji. Ta zároveň vyhrála i v samostatné kategorii základních škol.

Zuřivost za katedrou i v parlamentu

Jiří Lacman, 2/2021
Americký prozaik Stephen King napsal v roce 1977 román Zuřivost, který pojednává o studentovi, jenž zastřelí učitele a žáky si vezme jako rukojmí.

Nepravděpodobní hrdinové

Jiří Lacman
Nejsou to běžní hrdinové z knih pro mládež. Nemají superhrdinské schopnosti ani neoplývají skvělými talenty či železným zdravím. Ale inspirující rozhodně jsou.