S knihami o vysoce citlivých lidech jako by se roztrhl pytel. Jen letmým pohledem do knihkupectví jsem jich napočítal více než dvě desítky. A nedávno k nim přibyla další, která se těm ostatním ovšem poněkud vymyká. Designem, nadhledem i osobním zaujetím. Řeč je o autorské knize Lenky Blažejové, jež stojí rozkročena mezi deníkem, komiksem a naučnou publikací.

Na úvod autorku trochu představme. Lenka Blažejová je grafička a ilustrátorka, jež má na svém kontě tři originální knižní projekty. Všechny vznikly původně jako její osobní terapie, skrze níž se vyrovnávala s bolestnými událostmi ve svém životě. Nejdrásavější je Průvodce po ztrátě miminka, pietní deník, kam mohou čtenáři psát i kreslit. Jakožto máma dvou dětí a tří andílků, jak sama říká, se zde pokusila zpracovat svůj žal a rozloučit se s předčasně narozenými dětmi. Básně, příběhy, úvahy i praktická doporučení mají za cíl pomoci projít těžkým obdobím zármutku i dalším rodičům. Pokud navštívíte autorčin web, uvidíte fragmenty vyplněného deníku, včetně dopisu zemřelému dítěti, který jde až na dřeň myslitelné bolesti.

Po tomto prubířském kameni následovala oddychovější Moje rudá knížka, komiksově zpracované vyprávění, které detabuizuje menstruaci. Kniha plná nadsázky je věnovaná všem ženám a dívkám „na Měsíci“, ale i jejich mužům, aby pochopili měsíční proměny nálad svých partnerek. A konečně do třetice vyšel svazek nazvaný Cíťa, což je označení vysoce citlivých jedinců. 

Placená zóna

Jiří Lacman