Jak na vysokou citlivost u dětí

Má vaše dítě silné emoční reakce? Zasekáváte se na úplně běžných situacích, jako je výprava na nákup, nové boty nebo odchod na návštěvu? Vaše ratolest nesnese cedulky na oblečení, flíčky a dírky? V tom případě jde dost možná o vysokou citlivost, jež se objevuje zhruba u každého pátého člověka. Pojďme se podívat, co obnáší a jak se k ní postavit, aby vaše dítě dobře prospívalo a vy jste u toho nepřišli o nervy.

Vysoce citliví lidé disponují nervovou soustavou, jež silně reaguje na okolní podněty. Proto u nich může velmi snadno dojít k přehlcení. Přispívají k tomu hlučná místa, davy lidí, výrazné pachy, ostré světlo nebo jiné nepohodlí. Senzitivní jedinci hluboce prožívají vlastní emoce i pocity ostatních lidí, jsou velmi opatrní a přemýšliví a nemají rádi změny. 

Nevhodně uchopená citlivost u dítěte hrozí oproti běžné populaci vyšším rizikem psychosomatických a duševních onemocnění. Když se však s vysokou citlivostí pracuje správně, nese to mnoho výhod a benefitů, které dítěti dají jedinečnou výbavu do života. Od sociálních schopností přes studijní předpoklady až po umělecké talenty a kreativitu. 


Jak pomoci?

Pokud budete postupovat podle těchto šesti, respektive sedmi základních pravidel, bude se vám s citlivými dětmi mnohem lépe komunikovat a prohloubíte vzájemné porozumění. 

Placená zóna

Ludmila Bakonyi Selingerová