Jako ryba ve vodě

Nejvíce přihlášek na plavání nad rámec toho ve školách hlásí plavecké kurzy na podzim. Po létě jsou děti na koupání zvyklé, a tak rychle přivyknou i pravidelným návštěvám bazénu. Trenéři je tu naučí dovednostem, díky nimž budou ve vodě jistější a změní se z tzv. pasivních plavců v aktivní.

Po létě, kdy měly děti spoustu příležitostí zařádit si v bazénech, rybnících, řekách nebo v moři, je vhodné využít toho, že jsou na vodu zvyklé, a přihlásit je na některý z plaveckých kurzů. Osvojí si tu spoustu dovedností, které je rodiče při nejlepší vůli nenaučí.


Jistota ve vlnách

„Mnoho rodičů si myslí, že jejich děti umějí plavat, ale ve skutečnosti jde pouze o pasivní plavce. To jsou děti, které se sice udrží nad hladinou, dělají tempa rukama i nohama a uplavou určitou vzdálenost, ale nemají zvládnuté základní plavecké dovednosti,“ vysvětluje Štěpánka Štrougalová, zakladatelka plaveckého centra Juklík, které je od roku 1988 průkopníkem v metodice kojeneckého plavání a provozuje i plaveckou školu pro starší děti, aqua-aerobic a zábavné i vzdělávací aktivity pro rodiče.

Dětské pohyby ve vodě jsou často zmatené, neúčelné, křečovité, schematické a celkově děti nemají ve vodě potřebnou jistotu. V plaveckém kurzu vedeném zkušenými trenéry se naučí základní plavecké dovednosti, následně jednotlivé plavecké způsoby, ale také si vyzkoušejí, jak reagovat, nastanou-li ve vodě nepříznivé podmínky – například velké vlny, silné proudění vody, náhlá hloubka. „Pokud se pak někdy dostanou do podobné situace, nezpanikaří a mnohem lépe ji zvládnou, protože na ni budou připraveny,“ vysvětluje instruktorka plavání. Děti i dospělí musí podle ní pro správný a hlavně zdravý pohyb ve vodě zvládat pět základních dovedností 

Placená zóna

Matěj Toman