Online archiv

Autor: Matěj Toman

IT Fitness Test

Matěj Toman, 10/2023
Pětašedesát procent dnešních školáků bude pracovat na pozicích, které ještě nevznikly. Devět z deseti lidí bude také do roku 2030 ke své práci potřebovat alespoň základní digitální znalosti. Nejen české školství tak musí najít odpověď na otázku, jak děti připravit na profese budoucnosti, o nichž ještě nevíme, co budou obnášet. Minimálně jedna věc je jistá: potřeba orientovat se v digitálním světě nikam nezmizí, právě naopak.

Což takhle dát si off-line?

Matěj Toman, 9/2023
V dnešní době se stále větším rizikem, zejména u nejmladší generace, stává obyčejný mobilní telefon. Sociální sítě a hry, které tři čtvrtiny mladistvých vyhledávají sedm dní v týdnu, vyvolávají pocity bažení, zvyšují hladinu dopaminu a mohou vést až k hazardnímu chování. Navýšení času stráveného on-line se však týká i dalších segmentů populace. Ukázal to nový průzkum digitálních závislostí.

Jako ryba ve vodě

Matěj Toman, 8/2023
Nejvíce přihlášek na plavání nad rámec toho ve školách hlásí plavecké kurzy na podzim. Po létě jsou děti na koupání zvyklé, a tak rychle přivyknou i pravidelným návštěvám bazénu. Trenéři je tu naučí dovednostem, díky nimž budou ve vodě jistější a změní se z tzv. pasivních plavců v aktivní.

Tajemství elektřiny, včel i hlaholice

Matěj Toman, 6/2023
Srovnání spermií savců, úniková hra i podpis v hlaholici. Na to vše láká návštěvníky sedmý ročník Veletrhu vědy. Na největší vědecké akci v Česku se odborníci podělí o nejnovější vědecké poznatky a přesvědčí děti i dospělé, že věda je zábava.

Comic-Con pro fandy Marvelu i Návštěvníků

Matěj Toman, 4/2023
Letošní festival pro fanoušky sci-fi, fantasy či hororu vypukne 14. dubna v pražském Universu vedle O2 areny. Návštěvníci budou moct potkat třeba Richarda Deana Andersona, Corina Nemce, Matta Ryana, ale i hvězdu Fantastických zvířat Dana Foglera.

Ctrl+C a Ctrl+V už nestačí

Matěj Toman, 2/2023
Ústecký start-up již od roku 2016 vyvíjí digitální platformu se vzdělávacími materiály pro informatiku podle nových Rámcových vzdělávacích programů. Vyzkoušelo ho už přes sto čtyřicet tisíc žáků.

Ekonomická olympiáda trhá rekordy

Matěj Toman, 1/2023
„Žáci měli v Ekonomické olympiádě horší výsledky než loni. Je to dobře,“ říká ředitelka soutěže Kristýna Kunčarová.

Škola 21. století

Matěj Toman, 10/2022
Tato škola se energeticky náročných let bát nemusí. V ulici Českobrodská v pražských Hrdlořezech proběhla rozsáhlá rekonstrukce – místní učiliště se tak stalo první energeticky a uhlíkově pozitivní školní budovou.

FutureBooks

Matěj Toman, 9/2022
Do start-upů a inovací se pouštějí především na ČVUT, avšak jeden z posledních úspěšně zrealizovaných byznysových nápadů se zrodil na Pedagogické fakultě Karlovy univerzity. Je zaměřený, jak jinak, na učitele, a to z vysokých, středních i základních škol. Aplikace FutureBooks funguje jako webová platforma, kde mohou kantoři vytvářet, ukládat i šířit virtuální výukové materiály.

Lekce šermu na tělocviku

Matěj Toman, 5/2022
Děti v šesti základních školách v Havlíčkově Brodě si v současné době mohou na tělocviku vyzkoušet celkem osm různých sportů, namátkou šerm nebo řeckořímský zápas. Neučí je však paní učitelka, která specialistkou na zmíněné sporty opravdu není. Hodiny jsou pod vedením zkušených trenérů, kteří sem docházejí z místních sportovních klubů. Aktivita Trenéři ve škole vzniká na popud stagnující fyzické kondice dnešní mládeže.

Budoucnost tělesné výchovy

Matěj Toman, 3/2022
Už zakladatelé Sokola Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner moudře pravili: „Je třeba znát minulost, abychom mohli s odvahou hledět do budoucnosti.“ Nejstarší český tělocvičný spolek si letos připomíná 160. výročí svého vzniku. Budoucnost pohybových aktivit nastupující generace je nyní v našich rukou.

Trenéři učí pedagogy, jak na tělocvik

Matěj Toman, 1/2022
Uprostřed haly je natažená volejbalová síť. Za ní najdeme na jedné polovině branky na florbal, lavičky, žíněnky, basketbalové koše. Na druhé straně se vyjímá malé judistické tatami. Začíná správný mumraj, ale organizovaný. Děti se štosují do tří skupinek a každá z nich se pouští do studia základní abecedy pestré škály sportů. Ale pozor, ani nevědí, že se učí. Na všechno si přicházejí samy. Trenér jim je k ruce pouze jako rádce. Nevěříte?