Comic-Con pro fandy Marvelu i Návštěvníků

Letošní festival pro fanoušky sci-fi, fantasy či hororu vypukne 14. dubna v pražském Universu vedle O2 areny. Návštěvníci budou moct potkat třeba Richarda Deana Andersona, Corina Nemce, Matta Ryana, ale i hvězdu Fantastických zvířat Dana Foglera.

Comic-Con Prague vychází ze zahraničního konceptu, jenž má za sebou půlstoletou historii. První takové setkání fanoušků komiksů, sci-fi a fantasy filmů, seriálů a knih se konalo v USA v roce 1970. Co začalo jako skromné setkání nerdů, se postupně transformovalo. Fanouškovství se stalo pro velkou skupinu lidí životním stylem, za nějž se rozhodně nestydí. 

Někteří fandové neváhají utratit za kostýmy či sběratelské předměty obrovské sumy peněz. Do amerického San Diega se poslední přibližně dvě dekády sjíždí pravidelně přes sto tisíc fanoušků sci-fi a fantasy. Lístky jsou vyprodané během hodiny. Ti šťastní, kteří je seženou, se pak mohou těšit na setkání s filmovými hvězdami, besedy, promítání nejnovějších snímků nebo třeba cosplaye – převleky známých postav.

Na pražskou a stále ještě výrazně skromnější verzi Comic-Conu dorazilo loni v dubnu osmnáct tisíc nadšenců. 


Praha budoucnosti

Mezi hosty minulého ročníku byli v Praze například anglický herec Bernard Hill, který hrál krále Théodena ve filmové trilogii Pán prstenů nebo kapitána Edwarda Jamese Smithe ve velkofilmu Titanic. Představila se i anglická herečka Victoria Yeatesová, známá ze snímků Fantastická zvířata: Grindelwaldovy zločiny a Fantastická zvířata: Brumbálova tajemství. „Na chodbách bylo možné potkat spoustu lidí v kostýmech na vysoce profesionální úrovni. O největší senzaci se postaralo hromadné focení více než stovky nejlepších kostýmů,“ říká Iva Pavlousková, manažerka Comic-Conu.

Placená zóna

Matěj Toman