Což takhle dát si off-line?

V dnešní době se stále větším rizikem, zejména u nejmladší generace, stává obyčejný mobilní telefon. Sociální sítě a hry, které tři čtvrtiny mladistvých vyhledávají sedm dní v týdnu, vyvolávají pocity bažení, zvyšují hladinu dopaminu a mohou vést až k hazardnímu chování. Navýšení času stráveného on-line se však týká i dalších segmentů populace. Ukázal to nový průzkum digitálních závislostí.

Česká populace tráví velké množství času on-line – v průměru čtyři hodiny denně, a to především prostřednictvím chytrých telefonů. Na mobilu je nejčastěji věková kategorie 15 až 24 let, a to průměrně 4,8 hodiny denně. 

„Bezmála čtyřicet procent mladistvých uvedlo, že na telefonu stráví dokonce čtyři až devět hodin denně,“ uvádí specialistka kybernetické bezpečnosti společnosti ESET Vladimíra Žáčková, která se na průzkumu podílela. Tatáž věková kategorie 15+ pak ještě prosedí 1–3 hodiny denně u počítače. V porovnání se skupinou 55 až 60 let, která bývá na mobilu dvě hodiny, na počítači 2,15 hodiny a u televize 2,6 hodiny, tráví mladí dospělí on-line poměrně velkou část dne.


Víkendy na telefonu

Pro tři čtvrtiny mladistvých jsou sociální sítě každodenní záležitostí. Pětina z nich dennodenně hraje nějakou digitální hru. Kanál YouTube jich sleduje ve všední dny 46 % po dobu dvou a více hodin. O víkendech tráví mladí nad patnáct let sledováním videí dokonce čtyři hodiny denně, třetina dokonce více. Dle výzkumu realizovaného v České republice u dětí ve věku 11, 13 a 15 let spadá dnes do kategorie střední nebo vysoké digitální závislosti téměř 7 % studentů oproti necelým 3 % před pandemií.

Placená zóna

Matěj Toman