Lekce šermu na tělocviku

Děti v šesti základních školách v Havlíčkově Brodě si v současné době mohou na tělocviku vyzkoušet celkem osm různých sportů, namátkou šerm nebo řeckořímský zápas. Neučí je však paní učitelka, která specialistkou na zmíněné sporty opravdu není. Hodiny jsou pod vedením zkušených trenérů, kteří sem docházejí z místních sportovních klubů. Aktivita Trenéři ve škole vzniká na popud stagnující fyzické kondice dnešní mládeže.

Ve středu si žáci z havlíčkobrodské ZŠ Slunečnice vyzkoušeli tenis. Trenér Jindřich Kučera z tamějšího tenisového klubu právě při tělocviku udílí pokyny žákům. „Chceme jim ukazovat, že sport nebo tělocvik není jen to, co je nebaví.“ Jako trenér tenisu vede Jindřich Kučera na škole druhou hodinu. „Jsem nadšený. Ze začátku jsem měl trošku strach, jak budou aktivní, aby je to bavilo, a byl jsem velice mile překvapen.“ 

Neobvyklý tělocvik si pochvalují také žáci. Třeba Františka Švástu tenisová hodina baví, i když má nejradši softbal. „Není to nic proti, je to dobrý.“ Tenis bude společně se spolužáky pilovat po dobu čtyř týdnů, poté přijdou na řadu další sporty, třeba řeckořímský zápas nebo šerm. Ty už ale povedou jiní trenéři.

„Zajímavé je, že do toho trenéři chtěli jít i přesto, že to dělají ve svém volnu. Musí si kvůli tomu brát dovolenou v práci. Byla jsem překvapená, jak vnímají, že se děti potřebují hýbat,“ říká ředitelka soukromé základní školy EQ a zároveň koordinátorka projektu Trenéři ve škole v Havlíčkově Brodě Hana Kučerová.


Placená zóna

Matěj Toman