Ekonomická olympiáda trhá rekordy

„Žáci měli v Ekonomické olympiádě horší výsledky než loni. Je to dobře,“ říká ředitelka soutěže Kristýna Kunčarová.

Ekonomická olympiáda je mezi žáky středních škol čím dál oblíbenější. Do jejího sedmého ročníku se letos zapojilo rekordních 30 800 žáků z více než pěti set středních škol po celé ČR. Ve srovnání s loňským rokem je to o 86 škol více. Testování, které prověřuje pestrou škálu znalostí z ekonomie a financí, se tak účastní již téměř 40 % všech středních škol v zemi. 


Obor, kde pokulháváme

„Olympiády v matematice, zeměpise či biologii mají na středních školách mnohem delší tradici než Ekonomická olympiáda. Letošní rekordní zájem žáků i škol mě proto těší o to víc. Tím spíš, když můžeme touto cestou už na středních školách přispět k popularizaci ekonomie a finanční gramotnosti, v níž má česká populace stále značné nedostatky,“ popisuje Martina Bacíková, zakladatelka Institutu ekonomického vzdělávání, který Ekonomickou olympiádu pořádá a odborně garantuje. 

Školní kolo Ekonomické olympiády, jež se uskutečnilo mezi 21. listopadem a 2. prosincem, prověřilo znalosti žáků v oblasti mikroekonomie, makroekonomie, finanční gramotnosti, finanční ekonomie, dějin ekonomického myšlení či aktuálního dění a hospodářské politiky.


Placená zóna

Matěj Toman