Soumrak školních jídelen?

Nízké mzdy kuchařek ze školních jídelen byly jedním z důvodů avizované odborářské stávky na školách. Potřebují však školy své vlastní jídelny? Nejde o historický přežitek, zvláště když děti ve velké míře jídlo v jídelnách vyhazují? Nebyla by vhodnější a ekonomicky únosnější nějaká forma cateringu či sdílených vývařoven, jako je tomu v zahraničí?


Pokud se chce ve školství ušetřit, zrušme školní jídelny. Přijdeme o možnost zajištění dobré výživy dětí do patnácti let. Vyhazování jídla je otázka skupinového efektu a výchovy. Dnes školní jídelny vaří vcelku skvěle. Pokud tomu tak není, musí situaci řešit ředitel, pod něhož zařízení spadá. Jídlo z cateringu a vývařoven budou děti vyhazovat stejně. Otázka stojí na tom, zdali chceme dětem poskytovat kvalitní stravu alespoň jednou denně v jejich nejdůležitějším vývoji, anebo chceme toto přenést na rodiče, jak je to v mnohých okolních zemích.

Martina Thumsová, ředitelka školy


Často se pohybuji ve školách v zahraničí. Zatím to na mne dělá dojem, že nám náš systém školního stravování závidí a přijde jim smysluplný. Co se vyhazování jídla ve školních jídelnách týče, mám lepší nápad než jídelny zavřít. Zvýšit normativ na porci, aby se dalo vařit kreativněji. A ještě bych měla pár zlepšováků. Třeba aby bylo možno jídlo, které se nevydá, zdarma poskytnout sociálně slabým nebo bezdomovcům. A aby se mohly zbytky zkrmit prasátkům. U každé školy by mohlo být pár chlívků s čuníky. Měli by se jako v ráji – až do zabijačky.

Veronika Válková, učitelka

Placená zóna

Jan Nejedlý