Nepravděpodobní hrdinové

Nejsou to běžní hrdinové z knih pro mládež. Nemají superhrdinské schopnosti ani neoplývají skvělými talenty či železným zdravím. Ale inspirující rozhodně jsou.

Kniha britského autora Bena Brookse má barnumský titul (Příběhy pro kluky, kteří se nebojí být výjimeční) a ještě barnumštější podtitul (Pravdivé příběhy úžasných mužů, kteří učinili svět lepším). Ale vlastně nelže. Představuje značně nesourodou stovku osobností, které se dokázaly poprat s překážkami – a byť třeba jen o píď posunuly hranice našich zažitých představ o světě. Rozhodně to není běžný panteon historických celebrit, kterých je v knihovnách dvanáct do tuctu.


Oceány i kraťasy

V hesláři nejprve zazáří hvězdy typu Konfucius, Arthur Rimbaud, Gándhí, John Lennon, Barack Obama, ale i osobnosti mládeži věkově bližší jako Christopher Paolini, nejmladší autor nejprodávanější řady knih, Daniel Radcliffe, filmový představitel Harryho Pottera, jenž porazil poruchu učení zvanou dyspraxie, či Lionel Messi, kterému byl diagnostikován nedostatek růstového hormonu, a přesto se stal jedním z nejlepších fotbalistů planety.

Pak následují další herojové, jejichž jména vám obvykle nic neřeknou. Mladík, který zachránil bratra před žralokem a sám při tom přišel o nohu – a nakonec zvítězil na paralympiádě. Autista, který dokáže mluvit deseti jazyky. Kluk, co čistí oceány od plastů. Hoch, jenž si nechal za posměšků okolí narůst vlasy do pasu, aby z nich mohli udělat paruky dětem po chemoterapii. Lezec, který zachraňuje kočky uvízlé na vysokých stromech.

Ano, i takoví hrdinové všedního dne tu jsou. Třeba chlapci z anglické Isca Academy, kterým ředitel během parného léta zakázal nosit do školy cokoli jiného než dlouhé kalhoty. „Kraťasy nejsou součástí školní uniformy,“ pravil. „Ale holky nosí sukně,“ opáčili žáci. „Ano, sukně jsou povolené,“ děl ředitel, a tak druhého dne přišli všichni hoši v sukních. Aféry se chytla média a ředitel vzal své rozhodnutí zpátky. A je tu i jeden dokonalý antihrdina. Obtloustlý žák kanadské střední školy Ghyslain Raza, který v roce 2002 vyvěsil na internet amatérské video, v němž s golfovou holí v ruce značně neuměle napodoboval bojovníky z Hvězdných válek. Dočkal se řady parodií, ústrků a posměšků, a stal se vlastně prvním celosvětově známým případem kyberšikany. Ale ani jeho příběh nepostrádá happy end. 

Placená zóna

Jiří Lacman