Bratrstvo hranaté pěsti

Radikálové všech barev, levicoví, pravicoví i náboženští, mají leccos společného. Jejich základním znakem je víra v násilné řešení. Jsou přesvědčení, že „zlo“ je nutné bezpodmínečně zničit.

Všelijací fanatici se sice mnohdy vzájemně nenávidějí, to jim ale nebrání v tom, aby od sebe neopisovali. Když jde o to, dát najevo ochotu k násilným střetům, inspirace odjinud je vždy vítána.

Není divu, že se mezi různými sortami radikálů stal módním hitem symbol sevřené pěsti. Žádným jiným gestem nelze dát tak hezky najevo nekompromisnost a připravenost k násilí. A protože kulaté tvary asociují měkkost a mírnost, není od věci namalovat pěst hezky hranatou. Z fyziologického hlediska je to nesmysl, ale dokáže zapůsobit. Ostatně nacisté, inspirováni buddhistickou svastikou, použili coby svůj hlavní symbol agresivní hranaté černé slunce.

Symbolu hranaté pěsti se s chutí chopila řada politických ideologií. Mezi prvními byly pravděpodobně rasisté ze spolku White Power. Jde samozřejmě o bílou pravici zobrazenou na černém podkladě. Neobsazená tak zůstala černá levice na bílém podkladě – dokud se jí nezmocnil spolek Black Lives Matter, organizující segregační akce, jako jsou setkání se vstupem zakázaným pro bílé či bojkot obchodů vedených bílými majiteli. Obliba hranaté pěsti nebrala konce. Za svou ji přijali bojovníci za sociální spravedlnost, radikální feministky i aktivisté bojující za práva LGTB komunity. Ekologičtí radikálové ze sdružení Earth First! chtěli dát zřejmě najevo, že jsou dobrými pozorovateli přírodních tvarů, a tak jejich logo obsahuje přece jen trochu zakulacenější pěst.

Pozor – je nutno připomenout, že řeč je o radikálech, nikoli o umírněných feministkách a aktivistech za práva homosexuálů, ani o umírněných ekologických spolcích, jako jsou Hnutí Duha či Děti Země.

Bizarně dopadl pokus importovat hranatou pěst do českých luhů a hájů. V rámci předvolební kampaně ji použila koalice vedená Stranou svobodných občanů. Kupodivu i v případě této pravicové strany jde o zvednutou levici. Hrozící zaťatou pěst doplňuje bezelstný nápis „Radostné Česko“ (jde o název jednoho z koaličních subjektů).

Symbol pěsti není zdaleka nejhorší. Militantní hnutí Anti-Fascist Action  si oblíbilo zvednutou ruku držící Molotovův koktejl. Výhružné vypadá též symbol kampaně zvané „Good Night, White  Pride“. Černošský aktivista na něm kope do ležícího ultrapravičáka. Tyto přehnané symboly se mohou oblibě zvednuté pěsti sotva přiblížit. Ovšem ani fanatici nejsou odolní vůči módním vlnám. I hranatá hrozící pěst se časem okouká. Jsem zvědav, co ji nahradí. Hranatá noha kopající do hranaté zadnice to snad nebude.

Milan Petrák