Přestat kouřit a nepřibrat

Tři kilogramy – tolik průměrně přiberete, když se rozhodnete skoncovat s kouřením. To děsí hlavně ženy – kuřačky. Ale třetina lidí, kteří přestanou kouřit, nepřiberou vůbec nic. A to je dobrá zpráva! Takže jak na to?

Proč tak snadno při odvykání kouření přibereme? Nejčastěji je to proto, že se snažíme nějak zaměstnat. Najednou nevíme, co dělat s rukama, a tak je používáme k tomu, abychom se nasytili, abychom zahnali chuť na cigaretu, abychom zahnali stres… „Jídlo je zdroj potěšení, který je snadno dostupný,“ vysvětluje francouzská dietoložka Camille Petit. Ale to není jediný důvod! „Díky nikotinu nemáme totiž obecně takový hlad.“

Cigarety a kalorie

Jinými slovy, když přestaneme kouřit, vrátí se nám apetit jako nikdy dřív… „Kromě toho tabák lehce zrychluje metabolismus, takže výdej energie vzroste o 6 % v následujících dvou hodinách od vykouření jedné cigarety.“ Pro někoho, kdo vykouří jednu krabičku cigaret denně, to představuje výdej zhruba 200 kalorií, z čehož plyne, že je kuřák vlastně pod hranicí své „normální“ váhy.

„Kuřáci se obvykle nestravují příliš zdravě, protože nejsou tak citliví na chutě a aroma. Ke spokojenosti jim tedy stačí většinou potraviny spíše nezdravé, jako například maso v omáčce, přeslazená, nebo naopak velmi slaná jídla. Oproti tomu je tolik nepřitahují jednoduchá jídla jako například zelenina nebo ovoce,“ pokračuje doktorka Martine Kuperminc. Předtím než se definitivně rozhodneme přestat kouřit, měli bychom si sami pro sebe analyzovat svůj způsob stravování a zkusit vymyslet alternativy právě k nezdravým pokrmům, na něž chuť určitě přijde… Důležitými pravidly jsou: jíst do nasycení, vyhnout se sladkostem a „nadělit si“ jídla zdravá.

Nenechte si ujít: Ekmanova metoda: Jak číst emoce, Online terapie jako vzájemná návštěva, Rozvod: Jak se podělíme o přátele?

Jakých je pět hlavních rad pro ty, co se rozhodnou bojovat se závislostí na nikotinu?

1) „Nesmíme se pustit do boje na dvou frontách!“ varuje Camille Petit. Nemůžeme po sobě chtít zhubnout a ještě přestat kouřit. To je cesta k neúspěchu. Vhodné je si pár měsíců předem začít plánovat změnu jídelníčku. A snažme se nic si vyloženě nezakazovat, ale omezit míru konzumace nezdravých potravin.

Placená zóna

Eliška Fajmonová