Raná péče podporuje celou rodinu

Raná péče je sociální služba určená rodinám dětí do sedmi let věku, které se narodily s postižením nebo závažným onemocněním nebo jsou jimi ohroženy ve svém vývoji.

Cílem služby je rozvinout kompetence rodiny a stimulovat vývoj dítěte tak, aby dosáhlo maximálního potenciálu svých dovedností a schopností. Raná péče vždy pracuje s celou rodinou, aktivizuje její přirozené zdroje a spolupracuje s dalšími odborníky ve prospěch rodiny.


Příběh Lindy

Lindu jsme poznali, když jí byly tři roky a sedm měsíců. Žila s maminkou, tátou a starším bráškou v malém bytě. Její vývoj byl na první pohled odlišný a rodina se potýkala se závažnými životními obtížemi. Maminka, pomocná kuchařka ve školní jídelně, si moc nevěděla rady s podporou obou dětí, ale ani s vedením domácnosti. Tatínek pracoval ve firmě na zpracování odpadů. Byl schopen se základně postarat o finance rodiny, ovšem trpěl psychiatrickou poruchou. Doma nevládla příjemná atmosféra, obě děti se otce spíše bály a jejich chování se v přítomnosti otce viditelně měnilo.

Linda byla usměvavé dítě, které vítalo jakoukoli pozornost, byla klidná a nejraději seděla v dětském křesílku s miskou dobrot. Její láska k jídlu vyřešila každou její nespokojenost a maminka byla ráda, že Linda nepláče a že tak pěkně papá. Linda v necelých čtyřech letech vážila 42 kg. Nebyla schopna déle stát, běhat či si aktivně hrát. 

Z vývojového hlediska měla Linda opožděný vývoj ve všech jeho složkách. Verbálně nekomunikovala, hrubá motorika byla ovlivněna těžkou obezitou, kognitivní schopnosti byly na úrovni patnáctiměsíčního dítěte. Nekreslila, nebyla schopna držet tužku a její celkové dovednosti v jemné motorice byly hluboce pod standardem dítěte jejího věku.

Placená zóna

Jitka Barlová