Maminkou v Americe

Moje nejbližší kamarádka Jacqueline je Američanka. Seznámily jsme se na střední škole v Ohiu během mého výměnného pobytu v USA. Od té doby se pravidelně navštěvujeme a jsme v denním kontaktu přes platformu WhatsApp. Obě máme děti předškolního věku, a tak si vyměňujeme zkušenosti. Jsme často velmi překvapené, jak moc se americký systém a přístup k rané péči o děti odlišuje od českého.

Jacqueline má dvě děti – tříletou Vivien a ročního Youssefa. Manžel kamarádky pochází z Nigeru, ale v Americe žije již téměř dvacet let. Pracuje na směny jako obráběč kovu v továrně. Jacqueline je učitelkou na střední škole. Vyučuje Home Economics, tedy obdobu naší rodinné výchovy. V předmětu se učí vaření, ale i to, jak zvládnout domácí rozpočet, vytvořit si životopis při hledání práce či trénují na přijímací pohovor. Rodina žije společně v rodinném domě ve státě Ohio na okraji města Dayton. V americké společnosti jsou střední třídou.


Neplacené volno

Jacqueline si mi několikrát postěžovala nad americkými poměry s předškolní péčí o děti. Doslova uvedla: „Americká společnost absolutně nepodporuje ranou péči o děti. Američané jsou zaměřeni na pracovní výsledky a brzký nástup do práce nejlépe hned po porodu. Rané péči o děti do pěti let nepřikládají důležitost. Je naprosto běžné, že i o pár týdnů starého novorozence se stará jiný člověk než rodič či jiný rodinný příslušník.“

Placená zóna