Nízkokalorický dietní jogurt chutná sice také sladce a krémově, ale stejně si nemůžete pomoct a máte dojem, že je to přeci jen o něčem jiném, než když tam ten opravdový cukr je? Vědci z americké DukeUniverzity a portugalské Univerzity Porto přišli na to, co tento rozdíl způsobuje. Je to něco jako šestý smysl našeho mozku, který nezávisle na chuti dokáže určit kalorickou hodnotu potraviny. K výsledkům došli vědci na základě zajímavého pokusu, v jehož hlavní roli byly laboratorní myši. Jedna skupina myší měla geneticky odstraněný chuťový senzor pro sladké, druhá myší skupinka byla naprosto normální. Překvapivě všechny myši bez rozdílů ale dávaly zcela jednoznačně přednost vodě s cukrem oproti stejně sladce chutnající nekalorické tekutině. Tak se stalo nicméně až po deseti minutách pokusu, což jen posiluje fakt, že tento jev nesouvisí s chuťovými smysly. U myší, které nebyly schopny chuť vůbec vnímat, navíc docházelo úplně stejně jako u zdravých myší k aktivaci odměňovacího centra v mozku. Výsledek studie evokuje otázku, jestli tedy skutečně nízkokalorické produkty chrání před obezitou. Kalorie v našem těle totiž zcela nezávisle na chuti aktivují centrum odměny v mozku. Na základě tohoto objevu se dá s jistotou předpokládat, že pokud při dietě nedochází k aktivaci mozkového centra odměn, dříve nebo později dotyčná osoba bude muset kúru přerušit a potřebné kalorie a s ní „odměnu“ získat jinak. Studie každopádně nezjistila, který systém v těle slouží jako tento detektor kalorii. Může to mít souvislost buď s hladinou inzulinu v krvi, nebo se senzory ve střevech či žaludku. To vše bude v následujících letech podrobeno dalšímu výzkumu.
Placená zóna
Předplaťte si časopis a od dalšího vydání získáte neomezený přístup k článkům publikovaným od r. 2005 až do současnosti.