Jak vypadá „pěknej chlap“?

Zkoumání ženské atraktivity má bohatší tradici, ale v posledních desetiletích vědci (a samozřejmě také vědkyně) mohutně dohánějí svůj dluh vůči mužské populaci.

Výška postavy, celková stavba těla, tvar obličeje, tělesné ochlupení, délka nohou i penisu - to všechno se postupně stalo předmětem vědeckého zkoumání mužské atraktivity. Pokud si v tuhle chvíli říkáte, že je to jen takové povrchní hledání, že časy siláků minuly a moderní ženy spatřují atraktivitu spíš v mužově nitru, jste na omylu. Poprvé to ukázal výzkumný tým vedený americkou sociální psycholožkou Elaine Hatfieldovou v 60. letech minulého století a pozdější výzkumy to dále podporují.

Hatfieldová se rozhodla designovat svůj výzkum podobně jako dnes oblíbená rychlá rande, tedy speed dating. Nejprve se nezadaných respondentů, mužů i žen, ptala na jejich preference - jak by měl potenciální partner vypadat a jaké by měl mít vlastnosti. Ženy podstatně častěji uváděly, že větší roli než zjev hrají partnerovy vlastnosti - měl by mít smysl pro humor, být inteligentní, vlídný atd. Vzhled je prý až na druhém místě. Výzkumníci tedy shromáždili skupinu mužů a žen a čekali, na jakém základě se začnou vytvářet dvojice. A výsledek? Inteligence ani humor nehrály roli, všechny ženy se v první řadě zaměřily na fyzickou atraktivitu! Zkrátka v první řadě volíme partnera, který se nám líbí, jenž nás přitahuje - až pak zjišťujeme, co je vlastně zač.

„Při posuzování atraktivity nejde výlučně o jakousi estetickou, módní záležitost, projevují se v ní evoluční podklady. Určité tělesné znaky jsou spojené s hlubšími kvalitami, které přinášejí evoluční výhodu,“ vysvětluje etolog Vít Třebický. Sám se na Přírodovědecké fakultě UK několik let věnoval výzkumům atraktivity společně s Janem Havlíčkem, Zuzanou Štěrbovou a Jitkou Fialovou.

Muži versus ženy

Pokud jde o mužskou atraktivitu, není důležitý jen názor žen, ale i mužů.

V prvním případě odborníci hovoří o mezipohlavním výběru, ve druhém o vnitropohlavním výběru, tedy mezimužské kompetici. S jejím zkoumáním to mají vědci o něco obtížnější - aby se výsledky výzkumu mezi muži a ženami daly srovnávat, měly by být otázky vždy položené shodně. Jenže kolik mužů bude ochotno odpovídat na dotaz, jaký chlap mu připadá atraktivní, a nebude si u toho připadat divně?


Placená zóna

Daniela Kramulová