Online archiv

Vydání: 4/2016

Barvičky a fontíky v rukou internetových bojovníků

MILAN PETRÁK, 4/2016
POSLEDNÍ SLOVO MILANA PETRÁKA

V zajetí věčného vyvrcholení

4/2016
Být neustále sexuálně vzrušován a dostávat orgasmus při jednouchých dotycích. Zdá se vám to lákavé? Lidé trpící syndromem permanentního sexuálního vzrušení si ale kladou otázku: „Jak se probudit z této noční můry?“

Postmoderní okénko aneb Psychoterapie za školou

Olga Kunertová, 4/2016
Vyslechla jsem jednou při předávání služby v jednom nejmenovaném psychoterapeutickém zařízení, jak si kolegyně psychoterapeutky povídají o tom, že je klienty třeba léčit realitou. Nemohla jsem se nezeptat, čí realitu že to mají na mysli. Ale nebylo to pochopeno. Jak čí realitu?

Jak mě může mít někdo rád? Terapeutická technika sochání.

Romana Suchá, 4/2016
Honza je studentem čtvrtého ročníku gymnázia. Dlouhodobě cítil prázdnotu a osamocení, nic ho nebavilo, v ničem neviděl smysl a před měsícem se pokusil o sebevraždu.

Cluster headache: horší než migréna

(red), 4/2016
Nesnesitelné, ostré, palčivé, pronikavé. Tak popisují pacienti bolesti určité části obličeje, zejména kolem očí, které se ještě zhorší, když si postižený lehne. Taková bolest hlavy se nazývá cluster headache nebo také erytroprozopalgie. Známá je i pod názvy Hortonův syndrom, histaminové bolesti hlavy, případně cyklická kefalea. Cyklická proto, že se toto záchvatovité onemocnění periodicky opakuje. Nejčastěji přichází uprostřed noci jako velmi intenzivní bolest uvnitř oka nebo jinde na obličeji a typicky bývá jednostranná. Může vyzařovat do hlavy, krku nebo ramen. Onemocnění se mnohem častěji vyskytuje u mužů než u žen, udává se poměr výskytu od 5 do 10:1 ve prospěch (či spíše v neprospěch) mužů.

Mýty osobního růstu

Kristýna Mášová, 4/2016
Často se v křesle kouče setkávám s předsudky i nereálným očekáváním klientů, kteří se rozhodli vydat na cestu osobního rozvoje. Podívejte se, jaké jsou nejčastější mýty, které v průběhu osobního růstu zabraňují dotáhnout věci do konce.

Kouč musí především znát sám sebe!

red, 4/2016
Vážení čtenáři, i v letošním roce přinášíme speciální přílohu Koučink 2016. Je určena vám všem, kteří máte o koučování zájem - ať už jako klienti, či koučové. Najdete v ní zajímavé tipy na různé koučovací styly a přístupy, informace pro další profesní růst koučů i kontakty na ty, kteří vás mohou při hledání vaší cesty k pracovnímu úspěchu a spokojenému životu provázet. Zajímá vás, jak se stát dobrým koučem, jaké odborné i osobností kvality jsou potřebné k tomu, aby kouč dokázal najít způsob práce, který odpovídá individuálním potřebám každého klienta? Seznamte se také s nejčastějšími předsudky a mýty, s nimiž lidé do koučování vstupují, a které jim brání v jejich vlastním osobním růstu. Koučování v pojetí Academy of Coaching Excellence umožňuje pravdivější pohled na sebe i na druhé

Humanitní obory by o sobě měly dávat víc vědět

Daniela Kramulová, 4/2016
Tomáš Zima je lékař, biochemik, přednosta Ústavu lékařské chemie a laboratorní diagnostiky 1. lékařské fakulty UK. Třetí rok stojí v čele naší nejvýznamnější vzdělávací instituce, Univerzity Karlovy. Je jejím pětistým osmým rektorem v pořadí.

Máme kvůli zdraví měnit geny dětí?

4/2016
Ve Velké Británii poprvé došlo k umělému oplodnění kombinujícímu geny tří lidí. Tato nová metoda má zabránit přenosu nevyléčitelných mitochondriálních onemocnění z matky na dítě - dnes se kvůli mutacím genů z 6 500 dětí narodí jedno se závažným handicapem. Není to už začátek „výroby dětí na míru“? Na to jsme se zeptali biologa, profesora Jaroslava Petra, a teologa Radima Ucháče, předsedy Hnutí Pro život ČR.

Proč pláčeme radostí?

The Beastess, 4/2016
Proč? Seriál o tělesných projevech a pocitech, které si často neumíme vysvětlit

Breathariáni: Nebezpečná víra v život bez jídla

Kristina Březinová, 4/2016
„Je někdo již skutečně dlouhodobě na práně?“ ptá se v online diskuzní skupině stoupenkyně hnutí breathariánství. Sami breathariáni intenzivně hledají ve svých řadách někoho, kdo by naplnil vizi jejich guru Jasmuheen o upuštění od hmotné stravy a žití z nehmotných světelných zdrojů…

Kam s informačními odpady v našem mozku?

4/2016
Dbáme na třídění, recyklaci i ekologickou likvidaci nejrůznějších odpadů. Ale s informačním odpadem, který se ukládá v našem mozku, si zatím nevíme rady…