Často se v křesle kouče setkávám s předsudky i nereálným očekáváním klientů, kteří se rozhodli vydat na cestu osobního rozvoje. Podívejte se, jaké jsou nejčastější mýty, které v průběhu osobního růstu zabraňují dotáhnout věci do konce.

KDYŽ NA SOBĚ ZAČNU PRACOVAT, BUDE MI UŽ JEN LÉPE A LÉPE.

Začneme-li na sobě pracovat, spokojenost stoupá po dlouhodobě vzrůstající, ale zubaté křivce. Do obvyklého vývoje patří období stagnace, někdy i propadů. Poté co klient otevírá a zpracovává hluboko zasutá, často bolestivá témata, je obvyklé, že se psychický stav přechodně zhorší a nálada jde dolů. Důležité je tuto fázi vydržet, nevzdat se, neztratit motivaci a pokračovat v tom, v čem jsem začal.

KDYŽ SI JEDNOU „VYČISTÍM HLAVU“, UŽ BUDU JEN ŠŤASTNÝ.

Ač by to bylo krásné, bohužel to neplatí stoprocentně. Lze říci, že s čistou hlavou budou mé nálady stabilní a více v úrovni spokojenosti. To ale neznamená, že nikdy nebudu mít špatnou náladu a že se mi už vše bude jen dařit. I k normálnímu spokojenému člověku patří spektrum pozitivních i negativních emocí. I úspěšným a naplněným lidem se někdy dílčí věci nepovedou a mají den pod psa. Mírou zralého člověka je spíše to, jak a jak rychle je schopný tyto epizody zvládnout a znovu se zvednout na svou obvyklou hladinu.

VÍM, JAK PROCES HLEDÁNÍ A OSOBNÍHO RŮSTU PROBÍHAL U KAMARÁDA. V MÉM PŘÍPADĚ TO BUDE STEJNÉ.

Placená zóna

Kristýna Mášová