DĚTEM POMÁHÁ NĚŽNÝ OBR

Irský vlkodav Ray je přítelem dětí.

Se zajímavou metodou, jak pomoci handicapovaným dětem, přišla studentka Kateřina Vaňáková a její kamarádi. Podařilo se jim propojit muzikoterapii a canisterapii, což je léčebný kontakt psa s člověkem. Tak vznikl projekt nazvaný Vlkodav a hudba léčí.

Když studenti vložili na internet informaci, že terapii nabízejí, strhla se lavina zájmu, která nešla zastavit. „S velkou trémou jsme vyrazili na první cestu po rodinách s handicapovanými dětmi po České republice, a úspěch se dostavil okamžitě. Až na výjimky se děti velice rychle se psem skamarádily. Náš irský vlkodav Ray se ukázal jako přeborník na canisterapii, něžný obr s velkou plochou na mazlení. Děti bavili i kluci, mladí rockeři, kteří vždy sundali drsnou masku a vyťukávali různé rytmy s ozvučnými dřívky,“ popisuje Kateřina Vaňáková.

Spousta lidí si terapii s tak velkým psem ani nedokáže představit. „Myslím, že tenhle stereotyp jsme dokázali okamžitě vyvrátit, a i maminky se vždy pořádně pomazlily. Velký pes umí velké zázraky a o tom jsme se v rámci terapií mohli přesvědčit. I to, že děti tolerovaly tak velkého psa ve svém teritoriu, byl velký úspěch, mohly se pomazlit, zacvičily si a trochu nám ho opečovaly. Setkali jsme se i s dítkem, které bylo pokousáno psem a panicky se psů od té doby bálo. Po pár minutách seznamování se již s Rayem objímali a na rozloučenou Ray dostal i pusinku na hlavu,“ pochvaluje si Kateřina.

Projekt vznikl v programu SmartUp Nadace O2. Za prázdniny stihli studenti objet 163 klientů. Do budoucna by chtěli putování po rodinách zopakovat, předvést rodinám, co umějí, předat pár rad a napojit je na organizace, kde jim tyto služby mohou nabídnout bez nároku na honorář.

Jiří Lacman