VÁNOČNÍ KUCHAŘKA PRO MALÉ KUCHTÍKY

Čas Vánoc přináší dětem spoustu volného času. Zabavit je, ba smysluplně jim naplnit čas a zároveň ještě napěchovat hladová břicha ostatních členů rodiny zvládnete s pomocí této minikuchařky pro děti. Recepty jsou skutečně jednoduché a děti nadchnou, ať už budou připravovat vaječnou omeletu frittatu, šunkovo-sýrové šneky, či banánový salát. Dejte malým kuchtíkům důvěru, jen s troubou jim trochu pomozte. Dobrou chuť!

Frittata natotata

Suroviny: 350 g uvařených brambor 7 středních vajec 2 lžíce řepkového oleje 2 svazky jarní cibulky 2 lžíce mražené kukuřice 2 lžíce mraženého hrášku 75 g strouhaného sýra - eidam nebo gouda sůl, pepř

Postup: Do misky rozklepni vajíčka a lehce je prošlehej vidličkou. Nakrájej brambory na kostky, jarní cibulku na kolečka. Do velké hluboké pánve vlij olej a nech ho rozehřát. Přidej jarní cibulku a na středním plameni opékej cca 5 minut, poté přidej brambory, hrášek a kukuřici. Pořádně zamíchej, ať jsou všechny suroviny pěkně rozprostřené po celé pánvi. Zalij rozmíchaným vajíčkem a nech ho lehce zatuhnout, cca 5 minut. Ještě vlhkou frittatu posypej strouhaným sýrem, přiklop pánev pokličkou a na mírném plameni nech sýr pořádně roztéct a vajíčko zcela zatuhnout. Hotovou frittatu nech cca 10 minut v pánvi lehce zchladnout a ještě teplou rozkrájej a podávej s pečivem. Podle chuti dosol a opepři.

Superrychlá brokolicová polévka

Suroviny: 1 kg brokolice 4 kolečka měkkého kozího sýra 50 g lehce orestovaných plátků mandlí sůl, pepř

Postup: Brokolici rozeber na růžičky. Přiveď k varu 800 ml lehce osolené vody, přidej do ní brokolici a vař 4 minuty. Brokolice by měla být měkká, ale stále krásně zelená. Sceď brokolici, ale vodu si ponech! Vlož brokolici do mixéru a promixuj. Přilévej scezenou vodu, dokud nebude mít polévka sametovou konzistenci. Polévku znovu lehce přihřej, podle chuti osol a opepři. Rozděl ji do 4 talířů, do každého dej kolečko sýra a posypej opraženými mandlemi. Podávej jen tak, nebo s toustem z bílého chleba.

Supersnadný banánový salát

Suroviny: 2 banány 1 chemicky neošetřená limetka

Postup: Banány oloupej a nakrájej na kolečka. Kolečka banánu vyskládej v jedné vrstvě na talíř. Limetku pořádně omyj a na jemném struhadle z ní ostrouhej kůru přímo na talíř s banány. Pozor, jen lehce, ať nestrouháš bílou část pod zelenou slupkou. Limetku nakonec rozřízni a na banány z ní vymačkej šťávu. Supersnadný salát je hotový!

Pomazánka na silvestrovské jednohubky

Suroviny: 2 střední mrkve 1-2 stroužky česneku 1 pomazánkové máslo 1 lžíce majonézy sůl, pepř celozrnná bageta

Postup: Mrkev a česnek nastrouhej na jemném struhadle. V míse nastrouhané suroviny smíchej s pomazánkovým máslem a majonézou. Lehce osol a opepři a pořádně promíchej. Celozrnnou bagetku nakrájej na kolečka a potři pomazánkou.

Šneci z listového těsta

Suroviny: listové těsto - lze koupit již rozválené 100 g šunky 100 g tvrdého sýra

Postup: Troubu rozehřej na 180 °C a plech vylož pečicím papírem. Těsto rozlož na válu a poklaď ho šunkou, na ni polož sýr a těsto zamotej jako roládu. Krájej z těsta asi 1 cm silná kolečka, rozlož je na plech a peč v troubě dozlatova.

Iva „Olča“ Machová