Online archiv

Vydání: 10/2016

ŠKOLNÍ JEDNOAKTOVKY

10/2016
Baterky

ODMÍTÁM UČIT NEBEZPEČNÉHO ŽÁKA

MŠMT, 10/2016
PRÁVNÍ PORADNA V naší třídě se vyhrotila situace kvůli jedné žákyni 9. třídy. Ačkoli se nedávno vrátila z pozorování v psychiatrické léčebně, stále se chová agresivně - zatím tedy verbálně. Vyhrožuje dětem, že si přinese naostřenou pinzetu, kterou je bodne. Mně sama říkala, že když ji budeme štvát, vyskočí ve třídě z okna (jsme ve 4. patře). Ředitel školy tyto její výhrůžky bagatelizuje, já je však neberu na lehkou váhu. Ptám se: Můžu jako učitel odmítnout tuto, podle mého názoru sobě i jiným nebezpečnou osobu vyučovat? Mám právo ji vyčlenit ze třídy a nechat v ředitelně, když vedení nečiní žádné kroky k řešení této situace? Z. K., Praha

HRA O TMĚ, VYTRVALOSTI A NADĚJI

www.hranostaj.cz, 10/2016
HELEN KELLEROVÁ si zavážou oči šátkem a naslouchají vypravěčům (případně stačí i jeden). Při aktivitách může znít jako podkres hudba. Jeden žák je pomocníkem, který rozdává do lavic potřebné pomůcky: předměty, modelínu, vonné ingredience.

VELKÉ DRAMA NA MALÉ ŠKOLE

Ervín Bedrníček, 10/2016
Budík zadrnčel o hodinu dřív. Dnes nás čeká mimořádné ranní školení. Vzhledem k událostem ve světě se nás ministerstvo rozhodlo vyškolit, jak postupovat ve škole při teroristickém útoku.

MANGA STOJÍ NA SILNÝCH EMOCÍCH

Jan Nejedlý, 10/2016
Jména autorů ani protagonistů našinec pomalu nedokáže vyslovit. Hrdiny těch příběhů jsou nejen lidé, ale i mimozemšťané, robotičtí kocouři či králík se samurajským mečem. Děj se odehrává ve fantaskních krajinách či v Tokiu po 3. světové válce. A svazky se čtou odzadu dopředu. Řeč je o japonských komiksech zvaných manga, které přesto přese všechno fascinují i tuzemské teenagery natolik, že se kvůli nim dokonce hlásí na studium japonštiny. Na důvody tohoto okouzlení jsme se zeptali Jiřího Pavlovského, šéfredaktora komiksového nakladatelství Crew, které manga hojně vydává.

ZDRAVÉ SVAČINY školnice Oliny

10/2016
POMAZÁNKA Z PEČENÉHO KRŮTÍHO MASA

ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKA

J. N., 10/2016
CO LETÍ U DĚTÍ

SILVESTROVSKÁ SVAČINKA

10/2016
PEL-MEL

KLAMY REKLAMY

10/2016
PEL-MEL

PŘÍBĚHY V KOSTCE

Jiří Lacman, 10/2016
„Kočka ležící na rohožce není příběh. Kočka ležící na rohožce pro psa už příběh je.“ Tradiční rada z kurzů tvůrčího psaní by mohla pomoci při netradiční výuce čtení a koneckonců i mluvení, tedy prostě komunikace.

VÁNOČNÍ HVĚZDA

Dana Skotnická, 10/2016
MATERIÁL A POMŮCKY:

MIKULÁŠ, ČERT, ANDĚL

Dana Skotnická, 10/2016
VÝTVARKA