ZÁBAVNÍ PYROTECHNIKA

CO LETÍ U DĚTÍ

Protentokrát by se měla rubrika přejmenovat na Co letí u kluků. Tak jako slečny většinou netouží po bazuce či rotačáku (rotačním kulometu), nebaví je ani zábavní pyrotechnika, jež v podstatě imituje vojenskou munici. Výjimečně nechme stranou i alarmující statistiky o úrazech malých pyrotechniků a útrapách domácích mazlíčků během silvestrovských explozí. Přes všechny výstrahy totiž klukovská fascinace třaskavinami všeho druhu přetrvává a neomezuje se jen na čas organizovaného vánočního veselí.

Jestliže si moje generace vystačila s „prskajdou“, jíž jsme črtali do noci ohnivá kola, dnešní hoši sní o rachomejtlích, k nimž je třeba průkaz odpalovače ohňostrojů III. stupně. Tyto „megatřesky“ snad neseženou ani na tržištích, kde jinak prodají leckomu leccos. Ona ale bohatě stačí tzv. dětská pyrotechnika. Tak například sada Abraka Dabra mix obsahuje bouchací kuličky, čmeláky, vosičky, rachotivé balónky, fontánky, dýmovničky, rotáčky, blikavky i třaskající granule (vše obchodní názvy). I obyčejná bouchací kulička na židli či na vozovce umí nadělat paseku. Ani u rotující vosičky nemáte jistotu, kterým směrem vyrotuje, obzvlášť je-li to pověstná Turbula s dostřelem 25 metrů. Pro menší děti bych proto raději volil třeba bouchací šňůrky, omezující se na zvukový efekt, či soft variantu římské svíce, z níž po uvolnění víčka vystřelují barevné konfety. I zde ovšem platí, že musíte věc chytit za správný konec.

U pokročilejší pyrotechniky se nenechte ukolébat infantilními názvy. Účinek Bouchajícího koberečku, tj. dvě stě rychle za sebou explodujících petard, se podobá dělostřelecké palbě. U nic netušících sousedů může způsobit jistou paniku. A jedna titěrná dumbumka (petarda Dum Bum) dokáže vyhloubit do země menší kráter. Asi byste děti nepustili k odpálení kompaktu, sady světlic a raket v ceně až několika tisíc, ale pozor. Zvídaví kloučci se s oblibou vydávají na lov 1. ledna ráno, kdy rodiče dospávají prohýřenou noc, a páčí nevybuchlé rachejtle, jež uvízly v těchto setech. Raději si přivstaňte.

Celoročně tu máme YouTube a na něm stovky návodů na výrobu různých bouchaček. „Čaues, tady Románek Pyrománek, vítám vás u dalšího videa, kde vám ukážu, jak si podomácku vyrobit petardu. Budete potřebovat výbušný prášek, sirky…“ Vím, o čem mluvím. Naštěstí to odnesly jen dva ohořelé stromy, děravý parapet a zápalnice vyrobená z pásku od županu, než synek přesedlal ze zapalování chloristanu draselného na zapalování lýtek svých spolužaček. I zde však hrozí exploze.

J. N.