Exotické ovoce v naší kuchyni

Všichni jistě víme, že pomeranče, mandarinky, citrony, grepy a další citrusové plody obsahují pro nás tak potřebné vitaminy, a ani se nemusíme učit, jak je jíst. Doby, kdy byly na trhu jen pár týdnů před Vánoci, jsou už téměř tři desetiletí pryč, takže je můžeme koupit během celého roku. Kromě nich jsou ale v nabídce i plody, se kterými si leckdy nevíme rady.

Je nesporné, že příjem vitaminů ze stravy je pro zdravý lidský organismus mnohem výhodnější než z vitaminů v tabletách. Dnešní nabídka ovoce a zeleniny je i v zimě v každém supermarketu tak bohatá, že si občas kladu otázku, jestli už to není trochu „proti přírodě“. Jsem totiž spíš příznivcem sezonních potravin, které vyrostly v daném regionu, a farmářských trhů, kde člověk velmi rychle zjistí, od koho nakupuje, a roste tak důvěra mezi dodavatelem a spotřebitelem. Přesto je dobře, že ovoce z našich českých zahrad a sadů můžeme dnes běžně kombinovat či doplňovat plody exotickými.

Placená zóna

Marie Těthalová