Editorial 5/2018

Milé čtenářky a čtenáři,

květnové číslo Psychologie dnes bude o důležitých věcech. Možná o těch nejdůležitějších – o jídle a o štěstí (což, pravda, může pro někoho splývat). S antropoložkou Markétou Slavkovou jsme si povídali o tom, jak nás jídlo formuje a zda skutečně platí, že „jsi tím, co jíš“. A v tématu čísla nabízíme různé pohledy na štěstí, jak je formulovali někteří z přednášejících na pražské konferenci o štěstí, která se konala v dubnu. Hlavní poučení tkví asi v tom, že absolutní štěstí neexistuje a proto se po něm ani nemáme pídit. Ale že s trochou snahy má většina z nás potenciál vést život alespoň přiměřeně šťastný.

Ke  štěstí patří i vztahy. Zvláště muži v nich ale někdy bývají zdrženliví a vy se dozvíte proč – v článku „Proč se muži bojí zamilovat“. V rozhovoru se zkušenou dětskou psycholožkou Naďou Bartošíkovou si zase počtete o tom, jak se zmenšuje dětský prostor a co s tím můžeme (a nemůžeme) dělat. Můj redakční kolega Mojmír Sedláček vám poradí, jak lze šikovně využít tzv. psycho-appky, šikovné aplikace v chytrém telefonu. Kauza biatlonistky Gabriely Koukalové opět po čase upoutala pozornost na anorexii a bulimii, takže jsme se na toto téma zaměřili také, snad trochu odborněji (a užitečněji) než v bulvárním tisku... V zajímavé reportáži o tom, jak si „ohmatat“ svět nevidomých, si můžete přečíst, jak známé osobnosti (Tomáš Klus, Lenny a Petra Bučková) zkoušejí a zakoušejí, jaké je projít se městem se slepeckou holí a s pomocí vodícího psa. Nikoliv překvapivě jim to šlo lépe s pejskem. Takže až zas uvidíte někde vycpaného slepeckého psa s pokladničkou, kam lze hodit příspěvek na jejich výcvik, budete vědět, že to opravdu má smysl. Osobně laděná reportáž jedné naší čtenářky vám zase přiblíží obtížnou situaci někoho, kdo trpí psychickým onemocněním, ale trvá roky, než lékaři přijdou na tu správnou diagnózu – v tomto případě bipolární poruchu.

A protože se nám blíží léto a s ním čas cestování, máme pro vás i jeden tip, jak si cestování užít levně a přitom poznat cizí kultury. Couchsurfing je sociální síť, díky které vás někdo někde zdarma ubytuje. A vy třeba na oplátku zas někoho dalšího. Každá taková zkušenost může být docela obohacující. Zvláště když to jsou lidé ze zemí, kam se normálně nedostanete.


Užívejte si jaro a s ním další číslo Psychologie dnes.

Matyáš Zrno