Online archiv

Vydání: 5/2018

Psycho-appky

Mojmír Sedláček, 5/2018
Moderní technologie mohou pomoci s řadou všedních problémů, s nimiž jsme dříve bojovali hodně krkolomně. Víte třeba, jak s telefonem nejlépe vstávat, meditovat či přicházet na chuť novým zvykům?

Co mi vlastně je?

Alice Spurná, 5/2018
Teprve nedávno jsem se dozvěděla svoji diagnózu – bipolární porucha osobnosti. Pro někoho by to byla rána. Pro mě to bylo vysvobození. Po mnoha letech konečně vím, co mi je. A jak s tím bojovat.

Proč během ekonomické krize zapláčou milenky více než milenci

LUKÁŠ KOVANDA, 5/2018
„Včera neděle byla, včera byl hezký čas“, pěje ve slavném semaforském songu Pavlína Filipovská. Od dob, kdy píseň zazněla poprvé, se mnohé změnilo.

Proč se muži bojí zamilovat

Charlotte Benátská, 5/2018
Opravdový milostný vztah naplňuje základní lidskou potřebu být v hlubokém vnitřním spojení s druhým. Uspokojuje také přirozenou touhu po dobrodružství a intimitě. Život najednou dává smysl. Tak proč se lidé, zejména muži, hlubokým citům brání?

Soutěž o lístky na festival Mezi ploty

redakce, 5/2018
Chcete vyhrát vstupenky na oba dny oblíbeného festivalu?

Veď mě ve tmě

Lenka Pláteníková, 5/2018
Pro vidícího člověka je těžké představit si chaotický svět, ve kterém se nevidomý člověk snaží zorientovat. Jen stěží může pochopit pouto, které tak vzniká mezi člověkem a jeho vodicím psem, když člověk svěří své bezpečí zvířeti a společně se vrhají do světa. Všichni si to vyzkoušet nemůžeme, ale když do takového zážitku půjdou známé osobnosti, možná dokáže rozvířit stojaté vody naší lhostejnosti.

Cestujte, poznávejte… a zadarmo

Matyáš Zrno, 5/2018
Šestičlenná madagaskarská rodina. Ruský Žid, který spálil svůj dům a vydal se hledat smysl života. Mladý íránský pár. Skotský učitel angličtiny, kterému nezaplatili v Rusku a který nyní hledal další práci. Číňanka, jež jede kolem světa na kole se čtyřmi dolary na den. Ti všichni – a desítky dalších – prošli mým bytem díky sociální síti jménem Couchsurfing. Je to takový cestovatelský Facebook, který umožňuje cestovatelům ubytovat se (obvykle na pár dní) zadarmo. A vám umožní náhled do cizích kultur, aniž byste se zvedli ze židle.

Štěstí na dosah

Martin Zikmund, 5/2018
Může být objektem vědeckého zájmu věc tak nejasná a prchavá, jako je pocit štěstí? Studenti psychologie si na tuto otázku odpověděli kladně a v dubnu s koordinátorkou Lucií Froncovou uspořádali pod hlavičkou ČASP na pražské právnické fakultě Konferenci Štěstí. Malou ochutnávku z množství zajímavých příspěvků vám nyní předkládáme. A jistě to není naposledy, co se tomuto krásnému tématu budeme věnovat.

Jsi to, co jíš...?

Matyáš Zrno, 5/2018
Markéta Slavková je antropoložkou jídla. Zabývá se rolí jídla ve společnosti i v životě jednotlivce. Myslí si, že „odpoutáním se od plotny“ jsme ve velké míře ztratili kontrolu nad výživou svých těl a oddálili se od jedné z nejdůležitějších činností v historii lidstva.

Improvizace pro každý den: Komplimentem k růstu

5/2018
Za roky lektorování jsem vypozorovala, že lidé, kteří umí druhé účastníky na kurzu improvizace ocenit, se sami rychle posouvají dál.

Internet: Poznejte se se Zdeňkou

Mojmír Sedláček, 5/2018
Neformální rozhovory s úspěšnými lidmi mohou často přinést více užitečných poznatků než sebepropracovanější teoretické koncepce.

Film: Hvězdné války i jedinečné kusy

Mojmír Sedláček, 5/2018
Je to pouhých pár měsíců, co jsme psali o každoročně se vracejícím fenoménu Hvězdných válek.