Na co se můžete těšit v letním dvojčísle?

Milé čtenářky, milí čtenáři,

v letním čísle se vás obvykle snažíme ušetřit takových obvyklých témat jako deprese, stres či schizofrenie. A snad se nám to tentokrát i povedlo. Neznamená to ale, že bychom se nevěnovali podstatným tématům. S naší přední odbornicí na zdravý životní styl Margit Slimákovou si povídáme o… zdravém životním stylu. Je vždy příjemné vést rozhovor s někým, kdo svému oboru opravdu důkladně rozumí, má teorii podepřenou praxí, a navíc to nebere moc fanaticky. Takže pokud chcete žít zdravě a přitom si rádi dopřejete třeba máslo nebo vajíčka, tenhle rozhovor vás potěší. Nepotěší naopak ty, co se mohou utlouct po sladkém… Další rozhovor bude z trochu jiného soudku. Kolega Mojmír Sedláček si povídal s Vladivojnou La Chiou. Ještě jste o ní neslyšeli? O hodně jste přišli… Je to zpěvačka, textařka, výtvarnice, skladatelka, prostě takový úkaz. Člověk, který zvládá deset projektů z pěti různých uměleckých směrů a ještě si stěžuje, že je těch projektů málo. Jak to dělá, že se nezblázní, netuším, ale třeba se to dozvíme v rozhovoru. 

A v článku o letních láskách vám poradíme, že než si užívat s nějakým náhodným objevem, zkuste letní romanci prožít se svým partnerem. O čem je Návod na muže, asi ani nemusím vysvětlovat. Snad jen, že i jako muž jsem si to přečetl docela s chutí. Nevyhneme se ani tématu dovolených (jak jinak v létě) a nakupování. Respektive co dělá nakupování s naším mozkem. Nemusíte být totiž neurovědci, abyste tušili, že ty slastné pocity, které tolik lidí zažívá při nakupování, nejsou jen tak…

Protože je léto, nezapomeneme ani na letní festivaly a na jednu věc s nimi (také) spojenou – drogy. A nevyhneme se aktuální kauze – bard české psychologie Radkin Honzák se vrací k tématu „léčebného“ institutu Aktip, jehož podvodné praktiky odhalila Česká televize (ano, je to ten pořad, kde údajná lékařka tvrdí, že lze „vykadit“ rakovinu). To, že zoufalí lidé jsou ochotní k zoufalým krokům, není nic překvapivého a ani k smíchu. Ale to, jak jsou toho někteří šarlatáni schopni využít, je opravdu šokující.

Milí čtenáři, užijte si letní číslo Psychologie dnes. Ať už u moře, na chalupě nebo v horách, ale pokud možno opravdu letně – v klidu a bez stresu!

Matyáš Zrno