Online archiv

Vydání: 7-8/2018

Nedávám nudě šanci

Mojmír Sedláček, 7-8/2018
Vladivojna La Chia je úkazem české hudební scény, který jen tak nepřehlédnete. Vedle muziky se věnuje i dalším uměleckým aktivitám a těžko ji zařadíte do nějaké škatulky. Zeptali jsme se na její zkušenosti s festivaly a postoj k drogám.

Šmejdi a obchod se zdravím

Radkin Honzák, 7-8/2018
Psychosomatika se v poslední době díky dokumentu České televize s názvem Infiltrace: Obchod se zdravím dostala i do povědomí širší veřejnosti. Děsivé praktiky jedné takzvané kliniky vyděsily mnoho televizních diváků a pošramotily reputaci této tradiční disciplíny. Jak se to však s tímto komplexním pohledem na tělo a mysl má doopravdy? Představí ho jeden z jeho nejvýznamnějších zástupců, doktor Radkin Honzák.

Jak si užít letní lásku

Charlotte Benátská, 7-8/2018
Emoce, které v nás vyvolávají lásky na jednu noc či krátkodobé letní románky, mohou přinést příjemné a vzrušující prožitky, dodat sebevědomí a vnést do života trochu zpestření. Letní láska může ale být i taková, jaký je sám život – vzrušující i nebezpečná zároveň.

Stres na dovolené: na co si dát pozor?

Mojmír Sedláček, 7-8/2018
Všichni se na ni těšíme, rádi si o ní povídáme. V ideálním světě by nám měla pomoci k uvolnění z pracovního zápřahu a nabití nové energie. Jenže v praxi může být dovolená pořádně záludná.

Táta na mateřské

Matyáš Zrno, 7-8/2018
„Od té doby, co jsem nastoupil na mateřskou, jsem přestal být muž,“ říká Dominik Landsman, asi nejznámější otec na mateřské u nás. Je autorem populárního blogu „Deníček moderního fotra“ i několika knih, kde s trochou (ale opravdu jen trochou) nadsázky popisuje svůj život s hyperaktivním synem Čeňkem jedním slovem jako peklo. Jaké to ale opravdu je, být mužem na mateřské?

Návod na použití muže

Jarmila Rýdlová, 7-8/2018
„Já ty muže snad nikdy nepochopím. A to i přesto, že s jedním z nich už dvacet let žiju,“ povzdechla si má kamarádka. A asi není ženy, kterou by alespoň občas nenapadla podobná myšlenka. Pokud ji napadá jen občas, pak je její vztah s partnerem blízký ideálu. Pokud ji však napadá nepřetržitě, pak někde bude patrně chyba. Možná právě v komunikaci…

Margit Slimáková: Jezte skutečné potraviny

Matyáš Zrno, 7-8/2018
Prosazuje zlepšení výživy ve školách a nemocnicích. Nedávno jí vyšla Velmi osobní kniha o zdraví. Vystudovala farmacii a výživu, pobývala a pracovala v Německu, Číně, Francii a USA. Vyznává názor, že základem zdraví není farmakoterapie, ale kvalitní strava, zdravý životní styl a dobrá nálada.

Cvičení je v hlavě

Mojmír Sedláček, 7-8/2018
Myslíte si, že pro udržení dobré kondice stačí, když budete správně cvičit? Omyl! Jako obvykle totiž i v případě cvičení hraje zásadní roli psychika.

Naučíme se číst myšlenky?

Jan Lukavec, 7-8/2018
Mohou neurovědci číst naše myšlenky a budou jednou „čtečky“ na letištích odhalovat potenciální teroristy? Měli bychom plošně testovat morálku a sebeovládání, abychom zabránili budoucím zločinům? Umějí badatelé studiem mozku odhalit lež? Kniha „Mohou neurovědci číst naše myšlenky?“ přináší souhrn aktuálních poznatků v řadě oblastí, které z oblasti neurovědeckého výzkumu pronikly do společenské diskuse.

Jádrová přesvědčení: co nás zbytečně zatěžuje

Šárka Kubcová, 7-8/2018
„Abych byl šťastný, musím být úspěšný ve všem, s čím se setkám!" – „Abych byl šťastný, musím být uznáván vždy všemi lidmi!" – „Nemohu žít bez lásky!" – „Pokud se mnou někdo nesouhlasí, znamená to, že mě nemá rád!" – „Měl bych být vždy schopen všechno zvládnout sám!" – „Všichni mi musí stále pomáhat!" – „Nikomu se nedá věřit!" – „Všichni mě musí stále poslouchat!" To jsou jen některé příklady jádrových přesvědčení, která mají za následek to, jak se cítíme, jaké emoce prožíváme a jak vnímáme svět kolem nás. Vznikají v dětství a provázejí nás na nevědomé úrovni nepozorovaně celý život.

Léto, drogy, festivaly

Matyáš Zrno, 7-8/2018
„Tancovala jsem a měla spoustu energie. Cítila jsem se komunikativnější a sebevědomější než obvykle. Nic se nezdálo jako problém, celý svět dával najednou smysl. Ze všech lidí okolo mě tryskala láska, pochopení a mír.“

Lesní harmonie

redakce, 7-8/2018
Jak funguje lesní terapie? V knize dr. Quing Liho najdete řadu rad, jak díky stromům najít opět zdraví a štěstí. Léto je ideální čas si to vyzkoušet.