Jak si užít letní lásku

Emoce, které v nás vyvolávají lásky na jednu noc či krátkodobé letní románky, mohou přinést příjemné a vzrušující prožitky, dodat sebevědomí a vnést do života trochu zpestření. Letní láska může ale být i taková, jaký je sám život – vzrušující i nebezpečná zároveň.

K létu patří hřejivé doteky slunce, máme lepší náladu, jsme aktivnější a toužíme po nových zážitcích. Ať už jsme single, v páru nebo máme rodinu, podnikáme to, na co v jiných obdobích není čas nebo příležitost. V podstatě chceme nějakým způsobem uspokojit naše niterné potřeby. Ty mohou mít mnoho podob – někdo touží po klidu a odpočinku, jiný po dobrodružství, kulturních, sportovních či duchovních zážitcích. Je v nás ale i živočišnost spojená se sexuálním pudem. Ta nás může přivést k situaci, kdy stojíme před rozhodnutím – mám se sblížit s někým novým, neznámým? Nebo raději ne, protože je to příliš riskantní? Co můžu získat, a co naopak ztratit? 

Uspokojení z kořisti

Život bez lásky a vášně by nebyl životem, ale přežíváním. I v přírodě je přirozeným mechanismem lov za kořistí s cílem něco získat. Na rozdíl od zvířat, která potřebují především potravu nebo si vydobýt nějakou pozici ve smečce, lidé chtějí často získat nějaký pocit. Muži potřebují zpracovávat stavy, kdy dochází k přílivu a poklesu testosteronu i adrenalinu. Příjemný pocit uspokojení nacházejí kromě jiných aktivit i v sexu. Dobít kořist a uspokojit se jim přináší krátkodobé, nicméně slastné okamžiky. A ty pak vyžadují znovu. V menší míře po biologické stránce ovlivňuje testosteron a adrenalin včetně dalších hormonů i chování žen. I ty nacházejí uspokojení v tom, že někoho „dostaly“, nebo naopak že byly samy ukořistěny. Fyzické vzrušení a uspokojování nelze zatracovat a odsuzovat. Je však třeba dobře zvážit, koho a za jakých okolností si ke svému tělu pustíme. Pokud není čas na rozhodování, protože dochází ke spontánnímu „tady a teď“ nebo „teď, anebo nikdy“, nikdy neopomeňte opatření, která v maximální míře chrání vaše zdraví. 

Čtěte také: Proměny lásky

Možná si vzpomínáte na letní tábory, na krátkodobé lásky a první vzrušující chvíle, kdy jsme nemysleli na nic jiného než na to, jak být nablízku druhému. Byli jsme zaplaveni endorfinem, nazývaným hormonem lásky, který uspokojil naše tělo i duši. Tento otisk v nás někde uvnitř zůstal, a proto přirozeně toužíme po tom tyto krásné okamžiky opět prožívat. Léto a s ním spojená odhalenost a přitažlivost našich fyzických těl spolu s příležitostí, která se naskytne, když se ocitneme někde na novém místě a potkáme nové lidi, může přinést novou skutečnost. 

Potkáme někoho, kdo je pro nás zajímavý jako člověk a zároveň nás fyzicky přitahuje. Cítíme jedinečnost, okouzlení, pocit svobody a sílu kouzla okamžiku. Pokud nemáme partnera, není co řešit. Pokud ale žiji s někým, kdo na mě někde čeká, problémem je, že se často krátkodobě „zamilujeme“ a následně rozcházíme s většími nebo menšími šrámy na duši. Co s tím?

Placená zóna

Charlotte Benátská
Charlotte Benátská