Nedávám nudě šanci

Vladivojna La Chia je úkazem české hudební scény, který jen tak nepřehlédnete. Vedle muziky se věnuje i dalším uměleckým aktivitám a těžko ji zařadíte do nějaké škatulky. Zeptali jsme se na její zkušenosti s festivaly a postoj k drogám.

Jezdíváte často na hudební festivaly?

Loni jsem obnovila svou kapelu, a po deseti letech ji dokonce už i pojmenovala 4Trio. Letos už nějaké festivaly máme za sebou a pár nás jich ještě čeká, z těch největších bych jmenovala asi Colours of Ostrava.


Čtěte také: Muzikoterapie agrese

V aktuálním čísle se věnujeme i psychedelikám na festivalech. Jaký na ně máte názor?

Chápu, že si lidi brali psychedelika na Woodstocku při poslechu Jimiho Hendrixe nebo Led Zeppelin. Nedovedu si ale představit, že bych si vzala LSD na nějakém klasickém českém fesťáku, kde by mi k tomu hráli Chinaski nebo Mandrage. To vám snad ani nemůže najet. (smích)


No tak umělci jako Hendrix dnes moc nejsou, takže si mladí musejí vystačit s tím, co je.

Oni ti Hendrixové jsou, ale v té obří hudební nadprodukci už nejsou tak vidět. Pokud si chce ale někdo užít psychedelika, tak mu radím, ať nejde na festival, ale do lesa.

Vladivojna La Chia na filmovém festivalu Finále Plzeň 2018

Máte s tím sama zážitek?

Ano, v druháku jsme jeli na chatu spolužáka. Jely jsme dvě třídy z ateliéru malby a z grafiky. Bylo nás tenkrát asi 15 a tam jsme si hromadně LSD vzali. Byl to úžasný zážitek. Měla jsem ho párkrát v životě a vždy mi to něco přineslo. Dnes mám však k těmto drogám velký respekt a raději si dám pivo nebo slivovici. Je velmi důležité, kdo je kolem vás a v jakém jste prostředí a vlastně i rozpoložení. Několik mých kamarádů skončilo díky psychedelikám v blázinci. Nic se nesmí přehánět a zneužívat. Rozhodně si však myslím, že když by si takové čisté LSD vzal každý člověk jednou ročně pod dohledem, hlavně teda manažeři, úředníci a politici, svět by byl lepším místem.


A co marihuana?

Trávu jsem kouřila na střední, ale poměrně brzy jsem s ní přestala, protože mi nedělala dobře. Jak říkám, já jsem fakt spíš na ten alkohol, což neříkám, že je nějaká devíza, ale alkohol umím odhadnout. Vím, že když vypiju dvě flašky vína, tak mi bude pěkně blbě, ale když si zahulím, vůbec netuším, co se stane. Znám však mnoho lidí, kteří trávu kouří dlouho, a není to na nich znát, tráva je stimuluje, pak ale znám takové, kterým dlouhodobé kouření vyvolalo závislost. Hlavně to probůh nekombinujte!


Jste pro legalizaci?

Ano, osobně vím o lidech, kteří trávu používají místo hromady léků, protože mají různé zdravotní problémy. Kdo ji kouřit chce, tak si cestu stejně najde, na tom se nic nezmění. Ale ti, jimž opravdu pomáhá a nejsou její běžní uživatelé, by měli mít legální cestu, jak si ji opatřit.

Placená zóna

Mojmír Sedláček