Poradna březen

Můj dvaasedmdesátiletý otec se poslední dobou chová jinak, než jak ho znám. Všímám si, že je stále nabručenější, nějak není ve své kůži.

Často reaguje bez příčiny podrážděně, navíc o mně asi vykládá divné věci. Nedávno jsem totiž potkal sousedku (bydlíme s otcem ve stejné vesnici), která mi začala domlouvat, abych se k tatínkovi začal chovat líp a častěji k němu zašel. Přitom já se u něj běžně stavím jednou denně, když jedu z práce, jen na chvilku. Táta stále něco hledá a všiml jsem si také, že se mě během hovoru i několikrát za sebou zeptá na to samé, když mu odpovím, že už jsem mu to řekl několikrát, rozzlobí se.  Trochu jsem to přecházel a s otcem jsme si občas dělali legraci, že je sklerotik. Ale před pár dny mi najednou telefonoval do práce a začal mě obviňovat, že jsem mu ukradl peníze. To už mi připadalo hodně divné. Také si jednomu známému v obchodě stěžoval, že má v kuchyni krysu a musí ji vyhnat. Nic takového tam samozřejmě není. Co s tím? Může se to zhoršovat?



Dobrý den, 

je zcela pochopitelné, že máte o svého tatínka obavy a že je pro Vás jeho chování matoucí. Potíže, které popisujete, by odpovídaly diagnóze demence. Tak  označujeme onemocnění, jež se začíná rozvíjet zpravidla ve vyšším věku a projevuje se úbytkem tzv. kognitivních funkcí – to znamená problémy s pamětí, myšlením, plánováním a vyjadřováním. Dále je častým projevem neschopnost rozpoznávat lidi či předměty a objevují se rovněž změny osobnosti i zvláštnosti v chování.


Aby bylo možné určit, zda se skutečně začíná rozvíjet demence nebo nakolik je pokročilá, případně o jaký typ onemocnění se jedná, je nezbytné vyšetření  psychiatrem či klinickým psychologem. Zkuste proto citlivě se svým otcem o této možnosti pohovořit a poté se držte doporučení odborníka. Pokud byste chtěl tátovi pomoct aktivněji, podívejte se v knihkupectví po cvičebnicích na trénování kognitivních funkcí, které jsou právě pro tyto účely ideální. Trénování paměti i pozornosti takovou formou je nejen užitečné, ale i zábavné.

Váš otec se takto nechová schválně, takže k němu pokud možno přistupujte trpělivě a se shovívavostí.

 


Veronika Červenková