INSPIRACE U SLUNCE

Daniela Nováka fascinovalo světlo a osvětlení od dětství. Nejdříve ho uchvátila krásou svého světla duha, na základní škole měl pocit, že osvětlení rtuťových výbojkových zdrojů v tělocvičně není úplné vhodné a žárovkové osvětlení tříd je nedostatečné.

 Plně se do tajů světla ponořil na Elektrotechnické fakultě a katedře elektroenergetiky pod vedením profesora Habela, který mu vysvětlil, že je třeba nejen svítit, ale dobře svítit. Prostor k realizaci, rozvoji a uvádění do praxe stále nových poznatků mu pak dala společnost Halla, kde působí jako vedoucí technické podpory.


V čem se vaše technologie liší od běžných lustrů, lamp a světel?


Je třeba, aby si lidé navykli, že svítidla mění spektrální složení světla a intenzity s ohledem na denní dobu a vykonávanou činnost. Dnes je to bohužel tak, že většina svítidel jen svítí nebo nesvítí a o změně spektra se u těchto svítidel ani bavit nemůžeme. Lidé by si měli osvojit, že mají tyto principy vyžadovat od všech typu svítidel. Jsme na to zvyklí od Slunce, tak bychom to měli
chtít i od elektrického osvětlení. Naše technologie Human Centric Lighting to zvládá.


Do jakých všech prostor je technologie vhodná? Osvětlili jste hodně velkých kancelářských komplexů, nemocnici, obchodní centra… Ale hodí se to třeba i do garsonky?

Vhodná je do všech prostor, kde člověk tráví hodně času
a kde se vyskytují různé požadavky na lidskou činnost. I v zaměstnání potřebuje člověk čas na regeneraci, jídlo, připravuje se na odchod z práce a tomu všemu je dobré přizpůsobit typ osvětlení. HCL bychom měli využívat ve školách, kancelářích, nemocnicích, domovech pro seniory, továrnách, ale právě i v domácích kancelářích, i v běžné domácnosti, kde probíhá během dne změna parametru světla stejně, jako všude jinde.


Poskytujete zákazníkům i poradenství a servis? Ne každý se v té široké nabídce vyzná a ví, co se kam nejlépe hodí. 

Samozřejmě je třeba takovýto projekt pro zákazníka pečlivě připravit, protože špatným nastavením bychom dosáhli pravého opaku. Takovýto projekt vždy začíná mnoha dotazy a hledáním správného řešení pro konkrétní aplikaci. Následně pak připravíme projekt a samotná realizace je přenesením těchto myšlenek do praxe. Celé je to o oboustranné komunikaci a spolupráci.
Kde si mohou zájemci vaše světla prohlédnout?
Kompletní přehled svítidel, radu realizací a mnoho informací zájemci naleznou na našich webových stránkách.

Daniel Novák
-red-