Online archiv

Autor: Kateřina Lánská

Na každém dítěti záleží

Kateřina Lánská, 2/2019
Školy dnes hledají cesty, jak naplnit očekávání rodičů, zvládnout rozmanitý třídní kolektiv a zároveň co nejlépe děti připravit na rychle se měnící požadavky současného světa. Nároky na pedagogy se zvyšují i kvůli realizaci společného vzdělávání. Potřebují umět reagovat na individuální vzdělávací potřeby dětí a zároveň vnímat mantinely dané současným školským systémem. O možnostech profesního rozvoje pedagogů nebo o významu kvalitní spolupráce rodiny a školy jsme si povídali s pedagogem, lektorem a koučem Danielem Janatou.

Body-modification: experimenty s vlastním tělem

Kateřina Lánská, 5/2012
„Potetovaný obličej? To je jen další krok po tom, co si ostříháte vlasy nebo oholíte bradku,“ vysvětluje ve filmu Modify svůj pohled na body-modification člověk, jehož tvář připomíná něco mezi člověkem a ještěrem. Říká si The Lizardman.

Chomutov: Perspektivy života na okraji společnosti

Kateřina Lánská, 5/2010
Dceru v první třídě přeřadili po dvou měsících do zvláštní školy, prý je pomalejší a ostatní žáky zdržuje. Byla jsem nakonec ráda, chodí tam už syn, tak jsou aspoň spolu, říká romská matka, která žije sama se čtyřmi dětmi v chudinské části Chomutova. I to je jeden ze způsobů, jímž se sociální vyloučení přenáší na další generaci…

Parašutismus je moje vášeň

Kateřina Lánská, 3/2009
Čtyři lidé z pěti by si skok okamžitě zopakovali. „Je to zkušenost, která se nedá zprostředkovat,“ shodují se zkušení parašutisté i začátečníci. Jde jen o adrenalinový zážitek nebo je ve skocích s padákem něco hlubšího?

Mateřství mění identitu ženy

Kateřina Lánská, 11/2008
Lingvistka a psychoanalytička Julia Kristeva je letošní laureátkou ceny VIZE 97. Při její návštěvě Prahy jsme spolu hovořily o tom, jak ženu mění mateřství, o hledání identity uprostřed návalu emocí, které označuje za ženské bláznění. Přestože povědomí o důležitosti mateřství není v moderní kultuře všeobecně rozšířené, je základem civilizace, říká.

Gourmet: Co vidím, to ochutnám

Kateřina Lánská, 6/2008
Martin Kuciel alias pan Cuketka vystudoval medicínu, do lékařské praxe však nenastoupil. Věnuje se své labužnické vášni. Skrze gourmetskou sféru vzbuzuje v lidech zájem o to, kde a jak žijí.

Jídlo se pro mě stalo meditací

Kateřina Lánská, 3/2008
„K snídani mám misku namáčených slunečnicových a dýňových semínek, několika lískových oříšků a jedné mandle. Momentálně se necítím jako dobrá reklama vitariánství.“ Zapsal si do svého internetového deníku David Šeterle v neděli 28. 1. 2007, 14. den svého prvního „syrového roku“.

Žiju ve squattu

Kateřina Lánská, 1/2008
Někdo preferuje několika generační dům, ve kterém se může denně potkávat s celým širokým příbuzenstvem, jiný se raději přestěhuje do malého panelákového bytu na druhý konec republiky. Wessel bydlí ve squattu. Přijmete pozvání na návštěvu?