Online archiv

Autor: Maki Těthalová

Každý vysokoškolák by měl studovat v zahraničí alespoň půl roku

Maki Těthalová, 2/2010
Společenské změny, které se v naší zemi udály za posledních dvacet let, jsou podle Jiřiny Šiklové opravdu zásadní. Kromě nich jsme v rozhovoru zmínili i autoritu učitelů nebo nepoměr mezi zastoupením mužů a žen ve školách.

Do skauta se nechodí, skautem člověk je nebo není

Maki Těthalová, 10/2009
Zdeněk Prančl sedí v čele největší výchovné organizace u nás, Junáka – svazu skautů a skautek ČR. A jako dlouholetý skautský vedoucí ví, co přesně skautská výchova znamená.

Povinná četba - dobrá věc, nebo jenom přežitek?

Maki Těthalová, 9/2009
„Toto je zásadní dílo české literatury, to prostě musíte přečíst,“ řekl učitel a rázem si tím pojistil, že tři čtvrtiny jeho třídy knihu ani neotevřou… Proč se okolo povinné četby točí takové debaty, proč tábory jejích vyznavačů vedou válku s jejími popírači? Je špatná jen proto, že nám ji vnucují, nebo je špatná sama od sebe? Nebo nám v životě přece jen k něčemu bude?

Nejmladší děkan

Maki Těthalová, 9/2009
Dnes nám na otázky odpovídal Michal Stehlík, který je historicky nejmladším děkanem Filozofické fakulty Univerzity Karlovy. Dozvěděli jsme se například, jak se ke svému postu dostal a kde získal inspiraci k projektu Pražská muzejní noc.

ŠKOLNÍ JÍDELNA OČIMA STUDENTKY

Maki Těthalová, 7/2008
Když jsem se rozhodla psát o školní jídelně, bylo to tak trochu ze sentimentality, protože jsem měla po maturitě, bylo někdy okolo poledne a zrovna jsem dostala hlad. Kdybych ještě chodila do školy, stačilo by počkat hodinku dvě, než skončí vyučování, a zajít si do jídelny na oběd, jenže teď jsem musela všeho nechat a svůj oběd si sama uvařit. Variantu „dám si chleba a něco k tomu“ můj zmlsaný jazýček odmítl.

BYLI JSTE TAKY TAKOVÍ?

Maki Těthalová, 6/2008
Na střední školu se nezapomíná. Pro člověka, který ji právě zakončil, znamená místo, kde našel většinu svých přátel, strávil velkou část svého života a něco se snad také naučil. Na střední školu se nezapomíná, ale my jsme se přičinili o to, aby střední škola nezapomněla na nás aneb prožitek střední školy očima náctileté.

ŽÁK VERSUS VÝCHOVNÝ PORADCE

Maki Těthalová, 1/2008
PSYCHOLOGIE