Online archiv

Autor: Pavel Táborský

Úvahy šťourala o výběru střední školy

Pavel Táborský, 2/2010
Už v předškolním věku probíhá velmi často prostřednictvím hry bezděčná orientace dítěte ve výběru povolání. Tato herní činnost snad dnes mnohdy nahrazuje chybějící přímý kontakt s pracovním výkonem rodičů, který byl v mnoha minulých stoletích přirozenou součástí života v rodinách zemědělců, řemeslníků a v řadě dalších profesí.

1. září - den svatého Samuela

Pavel Táborský, 7/2009
Den 1. září je zasvěcen proroku Samuelovi, kterého nečtenáři Bible většinou znají pouze z písně V + W. Samuelův vztah ke školství spočíval v tom, že zaučoval k vládě krále Saula a Davida. Zahájení školního roku má tak svého patrona. Co by měl patron v letošním roce učitelům, žákům i rodičům dopřát? Jde především o to, aby to byl proces přirozený, přijatelný a příznivý pro další vývoj jednotlivců a posléze v životě dospělém jejich přičiněním přispíval dosaženou kvalitou ku blahu osobnímu i obecnému. V podobném duchu budou pronášeny proslovy důležitých osob, které se obvykle zahájení zúčastňují, aby nalily přítomným do žil optimismus. Jen je škoda, že lidská paměť je děravá a obvykle všichni časem zapomenou na slova o prvořadém významu školství pro budoucnost a o nezbytnosti považovat vzdělání a výchovu dětí a mládeže za zásadní prioritu ve státním rozpočtu.

ŽÁKOVSKÁ KNÍŽKA S OSOBNÍM PROGRAMEM

Pavel Táborský, 3/2008
Zaznamenávání výsledků práce žáků do žákovských knížek prostřednictvím klasifikační stupnice má pro učitele celou řadu výhod. Toto „podvojné účetnictví“ lze vést s minimálními nároky na čas, neboť známky a „obsah sdělení“ si mohou zaznamenávat samotní žáci, učitel pouze přidá parafu. Je to ale smysluplné?

VÝPRASK ZA NUMERA?

Pavel Táborský, 2/2008
Pololetí školního roku vyvolává každoročně u mnoha rodičů prudké vzplanutí zájmu o prospěch ratolestí. I starostliví pedagogové dávají svým ovečkám poslední šanci ke zrychlené úpravě výsledků.