Online archiv

Autor: Eva Šilerová

DRUHÁ SVĚTOVÁ VÁLKA V LITERATUŘE PRO DĚTI A MLÁDEŽ

Eva Šilerová, 7/2014
Období německé okupace českých zemí a druhá světová válka znamenaly v českých i světových dějinách významný předěl. Příběhy odehrávající se v tomto období mohou žákům i studentům významně napomoci pochopit historické souvislosti a seznámit se důkladněji s nedávnými dějinami.

KNIHY PRO KLUKY I KLUCI RÁDI ČTOU, JEN JIM NABÍDNĚTE…

Eva Šilerová, 3/2014
Můžete mi, prosím, doporučit nějakou knížku pro desetiletého kluka? Víte, on moc nečte. Kdybych si dělala čárky, bude toto jistě jedna z nejčastějších otázek, které uslyšíte v dětském oddělení Městské knihovny v Praze.

ABY DĚTI RÁDY ČETLY

Eva Šilerová, 5/2013
Dětské čtenářství nevzniká jen tak samo pouze spontánním zájmem dítěte, je potřeba mu pomáhat. Následující řádky představí několikero aktivit knihoven, škol a dalších subjektů, které podporují čtenářství dětí a mládeže v Německu a Rakousku. V České republice svým dětem čteme dvacet minut denně. Naše děti rostou s knihou, v první třídě je pasujeme na čtenáře a svým čtením pomáhají potřebným. V posledních letech se snažíme podporovat dětské čtenářství ze všech sil, řada projektů však vzniká poněkud živelně, nekoordinovaně a leckterý rodič nebo škola se o nich i přes značnou propagaci ani nemusí dozvědět. Naši západní sousedé jsou o krok dále a čtenářství vnímají jako součást školního vzdělávacího programu a mají pro něj vymezený čas i ve školním rozvrhu.