Online archiv

Autor: Eva Pincová

SEMINÁŘE PRO PEDAGOGY JSOU NEODMYSLITELNOU SOUČÁSTÍ PORTÁLU

Eva Pincová, 7/2015
Portál vzdělává nejen bohatou nabídkou odborných publikací, ale také akreditovanými semináři. Od roku 2006 pořádá Portál odborné semináře určené pedagogům mateřských a základních škol, školních družin a dalších vzdělávacích či volnočasových zařízení i pracovníkům pomáhajících profesí, studentům a dalším zájemcům. Všechny semináře mají akreditaci MŠMT. Vedou je renomovaní lektoři, kteří jsou často zároveň našimi autory. Své myšlenky z knih mohou prostřednictvím seminářů předat účastníkům osobně a „naživo“ tak, aby je pedagogové mohli převést co nejlépe do praxe. Každé pololetí obohacujeme programovou nabídku seminářů o nová témata, která čerpáme nejčastěji z knih Portálu. Snažíme se však zároveň vyhovět námětům a požadavkům účastníků seminářů, kteří se k nám opakovaně vracejí a doporučují semináře svým kolegům.

Na Severním pólu

Eva Pincová, 3/2005
V lednu jsme si s dětmi povídali na téma"Jak se žije na Severním pólu". U nás v tu dobu zrovna moc sněhu nebylo, a tak nám pomohl příběh ledního medvídka, který nás přenesl na ledové kře daleko od našich domovů. Vzemi plné sněhu a ledu jsme poznávali zvířátka, polární den a noc. Jarek Nohavica nám vtipným textem písně"Grónská zem"přiblížil život Eskymáků a jejich iglú jsme vyrobili z kostek cukru. Tento"výlet"doneznámé země se vydařil a medvídek Lars nás šťastně převezl zpátky domů. K výrobě"cukrového iglú"nás inspiroval článek v lednovém Informatoriu 3-8, za který chceme tímto poděkovat paní Renatě Špačkové z Trnavy.

Přijde pan učitel

Eva Pincová, 3/2005
Stále se mluví o nízké zaměstnanosti mužů ve školství. Od října se může naše mateřská škola pochlubit! Jsme jedna z mála MŠ, ve které s dětmi pracuje pan učitel. Někomu se to zdá možná nepřirozené, ale vždyť v dnešní době rolimatky na mateřské dovolené v mnoha případech a z různých důvodů přebírá právě otec na rodičovské dovolené. Proč se tedy bránit novému mužskému pohledu na předškolní vzdělávání?Když jsme dětem oznámili, že k nám nastoupí mladý pan učitel, trošku se podivily, ale moc se na něho těšily, zvláště ve třídě, kde je převaha chlapců. Každý den se ptaly:"Kdy už přijde ten pan učitel?"Opravdu senemohly dočkat. Mezi námi učitelkami byly pocity zpočátku smíšené, žádná z nás ještě neměla možnost pracovat v mateřské škole s"kolegou". Brzy se však ukázalo, že se opravdu není čeho obávat. Ba naopak, pan učitelvnesl do naší práce novou atmosféru, děti mají ve školce"náhradní maminku"a"náhradního tatínka", který v některých rodinách chybí. Jsme tedy jako jedna velká úplná rodina.Podle názoru našeho pana učitele ale nemůže toto povolání muž vykonávat celý život:"Ženy mají vrozený mateřský pud a cit, který jim značně napomáhá. Nám mužům trpělivost a prvotní nadšení při zdravém dovádění s dětmipředškolního věku vydrží, bohužel, jen po dobu určitého věku. Přesto je pro mě práce učitele v MŠ velmi zajímavá, přínosná a naplňující. Mezi dětmi se ve mně probouzí klukovská hravost, pocity bezstarostného dětství, které miusnadňují co nejvíce se citově přiblížit k tak malým dětem. Až se toto kouzlo začne vytrácet, chtěl bych ve školství zůstat, ale zřejmě v jiném zařízení."My učitelé máme naštěstí tu výhodu, že naši malí školáčci nám sice často dají svou živostí"zabrat", ale také mají jeden dar od přírody - svou přirozeností, upřímností a hlavně dětskou radostí nás stále nabíjejítou jejich nekonečnou energií. Je totiž velmi důležitý vnitřní pocit každého z nás, jak dalece se cítíme mladí i v pokročilejším věku a kolik máme v sobě ještě energie pro další tvořivou práci s dětmi.Přejme si tedy vytrvalé mládí, alespoň to duševní, a stále více spokojených učitelských kolektivů obohacených nejméně jedním panem učitelem, tak jako u nás v mateřské škole.