Online archiv

Autor: Eva Štanclová, MŠ Hospozín

Tykadlový karneval

Eva Štanclová, MŠ Hospozín, 1/2005
Karnevaly k naší mateřské škole neodmyslitelně patří již několik let. Stávají se první velkou společnou akcí v novém školním roce a setkávají se na nich děti a rodiče s námi, učitelkami mateřské školy. V minulých letech seuskutečnily tyto karnevaly: Skřítků podzimníčků, Kloboukový, Brýlový a Knoflíkový. Všechny se u dětí i u rodičů setkaly s velkým ohlasem a mnohé maminky nás mile překvapily, jak vtipně dokázaly své děti na karnevaly obléknout.Pro letošní rok jsem vymyslela Tykadlový karneval. Na našich karnevalech se nejen tančí, ale hlavně soutěží. Jednotlivé soutěže jsem motivovala básněmi o motýlech, broučcích a mravenečcích. Mezi soutěžemi si děti zatančilypři písničkách Sluníčko, sluníčko, Mravenčí ukolébavka a Polámal se mraveneček.Při soutěži Na zmoklé motýlky děti musely rychle najít svůj domeček, jakmile zaslechly bouřku. Napínavé byly závody broučků. Závodníci totiž zdolávali překážky - přelézali kmen, přešli lávku nad vodou a prolezli myšídírou. Překvapivě nerozhodně skončila hra Na pilné mravenečky. Mravenci stavěli mraveniště z jehličí a vtip byl v tom, že směli nosit jehličí pouze po jednom kusu. Při soutěži Siláci mravenci obíhali závodníci okolo mravenišť snákladem několika různorodých předmětů (kamínek, makovice, ořech, šiška).S velkým zájmem děti sledovaly motivační scénku o zlobivém broučkovi, který nechtěl jíst a odstrkoval každý list. Úkolem soutěže při hře Na hodné broučky bylo sníst co nejrychleji několik piškotů a ukázat prázdnou pusu.Dětem se zprvu zdálo, že je to lehká soutěž, ale pak se přesvědčily o opaku. Zato Mlsné berušky zvládly svoji soutěž s úsměvem. Závodily v pití sladké limonády brčkem.Zimomřiví broučci nosili do svých domečků polínka na zimu, aby si mohli zatopit. Také další scénku sledovaly děti se zájmem a s účastí. Jmenovala se"Brouk se loučí s létem". Aby děti potěšily smutného broučka,pozvaly ho na taneček. Na závěr karnevalu předvedli předškoláci taneček při zhudebněné básni"Hřej, sluníčko, ještě chvíli".A pak už se jen počítaly získané body v soutěžích. Družstvo"červených tykadláčků"zvítězilo pouze o jediný bod před svými kamarády s černými tykadly. Sladká odměna neminula ani vítěze ani poražené. A na památkusi všichni odnesli hezké obrázky. Protože jsme chtěli tradici trošku obměnit, uspořádali jsme karneval v dopoledních hodinách pouze pro děti a rodiče si mohou půjčovat videozáznam z karnevalu, který nám zhotovila jedna zmaminek.

Návštěva v restauraci

Eva Štanclová, MŠ Hospozín, 6/2004
Naše paní školnice je vyučená servírka. Když jsme se s dětmi učili o lidských profesích a řemeslech, hned ji napadlo, že bychom si v mateřské škole mohli zahrát na opravdovou restauraci. Akce byla pro děti připravována tajně. Atak jednoho dne po návratu z vycházky byl na dveřích jídelny nápis"Restaurace Evropa". A protože hodovat v restauraci bez peněz nelze, dostaly děti před vstupem do restaurace papírové dětské peníze. Protože jdeme sdobou, použili jsme měnu euro. Děti byly předem poučeny, že touto měnou lze platit v různých zemích Evropy. A pak - hurá na oběd! Slušně jsme všichni při vstupu do restaurace pozdravili, děti i učitelky se posadily a už tu bylahbitá paní servírka a nabídla dětem i dospělým jídelní lístky, v nichž si všichni hosté mohli vybrat různé druhy studených či teplých nápojů a po obědě si mohli objednat podle chuti zákusky či ovocné poháry. Panečku, to bylopohodlíčko! Dnes děti nemusely uklízet talíře od polévky, ani chodit k okénku pro druhé jídlo. Vše obstarala s úsměvem paní servírka. Dvě holčičky ze třídy předškoláků již umí číst, tak mohly ostatním kamarádům pomociorientovat se v jídelním lístku. Pro nečtenáře byly vodítkem obrázky nebo jim paní servírka zopakovala, co si mohou objednat. Dobří jedlíci zvládli po obědě např. perníkový řez s čokoládou a se šlehačkou a navíc ještě ovocnýpohár. Jedna holčička dokázala objednat nápoje pro všechny kamarády u stolu. S přehledem servírce oznámila:"My chceme čtyřikrát kolu!"Děti se natolik ztotožnily s představou, že jsou v opravdové restauraci, že sejeden chlapec rozhlédl a zeptal se:"Kde tady mají záchody?"Děti se v restauraci velmi pěkně chovaly, děkovaly za donesené jídlo, dokázaly požádat o další nápoj či si přiobjednat ještě jeden dezert. Kdo se najedl ajiž nechtěl žádné jídlo, zaplatil, pozdravil a odešel z restaurace. Každé dítě si domů odneslo jídelní lístek. A protože poznávání všemi smysly poskytuje dětem více zážitků a děti si potom vše lépe pamatují, byli už u nás z řadrodičů a sourozenců v rámci poznávání lidských profesí např. policista a zdravotní sestra, kteří dokázali velice pěkně přiblížit dětem svoji práci. Opakovaně byl u nás žák ZUŠ, který dětem zahrál na trubku a zobcovou flétnu.Dvakrát ročně k nám jezdí profesionální hudebníci s programem, v němž představují dětem různé nástroje a seznamují děti s lidovými písněmi. Navštívili jsme sochařskou dílnu, chystáme se na návštěvu vepřína a kravína ve zdějšímsoukromém hospodářství a plánujeme exkurzi v truhlářství, knihovně a místní továrně, která je zaměřena na kovovýrobu. Děti se učí vážit si práce dospělých a poznávají, že každá práce je potřebná a užitečná, když ji člověk děládobře a s láskou.

Máme prima rodiče

Eva Štanclová, MŠ Hospozín, 1/2004
Do naší mateřské školy nastoupilo mnoho nových dětí. Abychom co nejlépe poznali nejen děti, ale i nové rodiče, uskutečnili jsme několik společných akcí.